Aşırı Sıcaklar Beyin Kanaması Riskini Artırıyor

Beyin kanaması genellikle ileri yaş hastalığı olarak bilinir. Ancak çocukluk ve ergenlik çağında da görülebilen bir hastalık olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle beyin kanaması riskini artıran sıcak yaz günlerinde çocuk, genç ve yaşlı demeden herkesin bu riske karşı önlem alması hayati önem taşıyor.

Aşırı sıcak havalar en çok yüksek tansiyon (hipertansiyon) hastaları için riskli durumlar oluşturuyor. Bu risklerden en önemlisi ise beyin kanaması olarak karşımıza çıkıyor.

Beyin kanaması, şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, bilinç kaybı ve kanamanın etkili olduğu beyindeki bölgeye göre felç gibi belirtilerle gelişebilmektedir. Şeker hastalığı, damar sertliği, hipertansiyon gibi hastalıklara sahip olan kişilerde belirtilerden bir ya da birkaçı görülüğü anda beyin kanaması ihtimaline karşın hasta hemen donanımlı bir hastanenin acil servisine götürülmelidir.

Bronzlaşmak için güneş altında uzun süre kalanlar, açık havada çalışan kişiler ve özellikle de hipertansiyon hastaları beyin kanaması konusunda risk altındadır.

Neler Yapmalı?

- Güneş altında uzun süre kalınmamalıdır.

- Güneş altında baş bölgesini korumak için şapka kullanılmalıdır.

- Sabah 11:00 ile 14:00 arası güneşin en etkili olduğu en sıcak saatlerdir. Bu saatlerde gölgede durmak tercih edilmelidir.

- Aç kalmamaya ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir.

- Bol bol su içilmelidir.

- Tansiyon hastaları ilaçlarını aksatmamalıdır.

- Aşırı şiddetli baş ağrısı durumları dikkate alınmalı, sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

09 Ağustos 2018