Check-Up Web Sağlık E-Randevu E-Sonuç

Dünya Cüzzam Günü ve Cüzzam Hastalığı

Dünya Cüzzam Günü ve Cüzzam Hastalığı

Hastalıklar içerisinde en az ve en yanlış bilinen hastalık lepra diğer adıyla cüzzam hastalığıdır. Bu hastalık ayrıca miskin hastalığı ya da hansen hastalığı adı ile de anılmaktadır. Tarih boyunca cüzzam hastaları toplum tarafından dışlanmış ve cüzzam korkulan bir hastalık olmuştur. Dünyada en çok geri kalmış ülkelerde açlık, yoksulluk, temizlik koşullarının iyi olmaması, iç savaş gibi etkenler nedeniyle görülmektedir. Her yıl Ocak ayının son haftası Cüzzam haftası, son pazarı ise Dünya Cüzzam Günü olarak anılarak, hastalığa karşı alınabilecek önlemlerin ve hastalıkla ilgili bilgilerin verildiği çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Lepralıların %60'ı çocuk ya da gençtir. Çocuklukta ve erken gençlikte ortaya çıkma oranı daha fazla olan Lepra hastalığının iki ile yedi yıl gibi uzun bir kuluçka süresi vardır. İlk belirtilerin dikkatten kaçması nedeniyle tanı geç koyulabilir.

İnsanların birçoğunda bu hastalığa karşı doğal bağışıklık vardır, lepra basilini alsalar bile vücut dirençleri basili yok edeceği için hastalık oluşmayabilir.

Lepranın yayılması, lepra basili ile yakın temasa ve insanların hastalığa yakalanmaya yatkın olup olmadıklarına bağlıdır. Burun mukozasında bol basil bulunan tedavisiz hastalar, hapşırık, aksırık ve öksürme ile bol basil çıkarırlar, bunların yakınında bulunan ve hastalığa yatkın kişilerce tekrar tekrar basilin alınması ile hastalık bulaşır.

Cüzzam deri ve sinir tutulumu ile kronik seyir gösteren bir enfeksiyon hastalığıdır. Belirtileri duyu sinir felci nedeniyle ısı, temas ve ağrı hissinin olmaması, deride giderek artan kuruluk ve pullanma, burun tıkanıklığı, burun kanaması, saç ve kaş dökülmeleri, burun tabanında çökme, ciltte açık veya koyu renkte sert lekelerdir.

Erken teşhis ve tedaviden sonra hiçbir kalıcı sakatlık hali olmaz ve tedavisi kesin olan bir hastalıktır.  Sağlığa uygun evlerde yaşayan, iyi besin alan, iyi gelişen, nüfus yoğunluğu fazla olmayan toplumlarda lepra kendiliğinden yok olabilmektedir. Yaşam koşullarının düzenlenmesi, sosyoekonomik durumun iyiye gitmesi leprayı yok edecektir.

25 Ocak 2018
Yorum Yap
Levent Hastanesi TV
Doctor Call