Check-Up Web Sağlık E-Randevu E-Sonuç

Klimalarla Gelen Hastalıklar

Klimalarla Gelen Hastalıklar

Sıcak yaz günlerinde serinlemek için taşıtlarda, yaşam alanlarında ya da iş yerlerinde sıklıkla klimalardan faydalanılmaktadır. Konfor ve serinlik sağlayan bu cihazlar aynı zamanda çeşitli hastalıklara sebep olabiliyor. Bu nedenle klimaları yoğun olarak kullandığımız şu günlerde, bu riskleri göz önünde bulundurmakta ve önlemler almakta fayda var.

Klimalar Hangi Hastalıklara Sebep Olur?

Lejyoner Hastalığı: Klimaların sebep olduğu en önemli olan hastalık olarak “klima hastalığı” olarak da bilinen “lejyoner hastalığı” karşımıza çıkıyor. Bu hastalık Legionelle Pneumophilia adındaki bakteriden kaynaklanan zatürre benzeri bir hastalıktır.

Klimaların filtre sistemlerinde çoğalan bu bakteri klima çalıştırıldığında havaya karışarak ortamda solunan havayı etkilemektedir.

Lejyoner hastalığı zatürreden farklı olarak akciğerle ilgili şikayetlerden ziyade; kas ve ekrem ağrısı, baş ağrısı, halsizlik ve ateş gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu belirtilere kuru öksürük, bulantı, ishal, konsantrasyon bozukluğu gibi şikayetlerde eşlik edebilir. Teşhis sonrası hekim kontrolünde hastanın durumuna göre uygun doz ve süre için antibiyotik tedavisi uygulanabilir.

Solunum Yolu Hastalıkları: Klimalar solunum yolu hastalıklarına sebep olabilmekte, hassas bünyeler için risk oluşturabilmektedir. Özellikle iyi temizlenmeyen klimaların ortama yaydığı mikrop ve bakteriler solunum yollarına ve akciğere nüfuz ederek çeşitli hastalıklara sebep olabilmektedir. Klimalarda üreyen küf mantarları alerjik rinit ve alerjik astıma davetiye çıkarmaktadır.

Yüz Felci: Klimanın önünde uzun süre kalmak ve klimadan gelen havanın doğrudan yüze gelmesi yüz felcine sebep olabilir. Genelde geçici olmakla beraber tekrarlandığında yüzde kas kaybı görülebilir. Bu nedenle klimadan çıkan havanın doğrudan yüze ve göğüse gelmemesi çok önemlidir.

Eklem Rahatsızlıkları: Uzun süre klimalı ortamda kalmak çeşitli ekrem ağrılarına sebep olabilir. Özellikle romatizma gibi eklem rahatsızlıkları olan kişiler klima konusunda daha dikkatli olmalıdır. Klima kaynaklı ekrem ağrıları en sık boyun ve sırt bölgesinde görülmektedir.

Klima Hastalıklarından Nasıl Korunuruz?

- Klimaların en az yılda bir kere olmak üzere düzenli olarak bakımı yaptırılmalıdır.

- Klima temizliğine özen gösterilmelidir.

- Klimaya doğrudan ve uzun süre maruz kalınmamalıdır.

- Aşırı sıcaklık değişimleri yapılmamalıdır. Klime oda sıcaklığına göre ayarlanmalıdır.

- Klimaların nem oranına dikkat edilmelidir.

- Araçlarda klimaların doğrudan yüze ve göğse denk gelmesinden kaçınılmalıdır. Bunun yerine klimadan gelen hava cama doğru yönlendirilmelidir.

- Klimalı ortamda bulunduktan sonra ortaya çıkan şikayetler basit bir gribal enfeksiyon gibi düşünülmemeli; klimaların zatürre, lejyoner gibi hastalıklara yol açabileceği göz önünde bulundurularak en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Klimalarla Gelen Hastalıklar

07 Ağustos 2018
Yorum Yap
Levent Hastanesi TV
Doctor Call