Check-Up Web Sağlık E-Randevu E-Sonuç

Okul Stresi ile Nasıl Başa Çıkılır?

Okul Stresi ile Nasıl Başa Çıkılır?

Uzun bir yaz tatili ardından çocuklar yeniden okula başlayacak. Okul için yapılan hazırlıklar, alışverişler heyecanlı bir şekilde sürüyorken, okulların açılma tarihi yaklaştıkça bu heyecan yerini tedirginliğe ve kaygılı durumlara bırakıyor. Ailelerde ve çocuklarda oluşan bu tedirginlik ve kaygı strese dönüşerek hem ailede hem de çocukta motivasyon kaybı, anksiyete gibi psikolojik problemler oluşuyor. Ayrıca stresin ve kaygının etkisi ile ortaya çıkan saçkıran, ciltte dökülmeler, vücut direncinin azalmasına bağlı olarak grip nezle gibi hastalıklar da ortaya çıkabiliyor.

Ebeveynler stres ile başa çıkmanın yollarını keşfettiğinde okul dönemi hem kendileri hem de çocukları için daha verimli ve sağlıklı bir şekilde geçiriliyor.

Ebeveynlere Okul Stresi ile Başa Çıkabilmek için Önerilerimiz

Birlikte kahvaltı edin: Okulun ilk günü kaygının en çok yaşandığı gündür. Bu nedenle özellikle ilk gün çocuklarını motive etmeleri çok önemli. Birlikte güzel bir kahvaltı eşliğinde okul ile ilgili keyifli bir sohbet ederek çocuğunuzu rahatlatabilirsiniz.

Erken kalkın ve telaşlı olmayın: Hem kahvaltıya yeterince vakit ayırabilmek hem de yetişme telaşı içerisinde aceleci tavırlar sergilememek için erken kalkmak gerekiyor. Telaşlı ve aceleci davranış çocuğu da olumsuz etkiler ve çocuğunuzun kaygı durumu daha da artar.

Kendi okul hayatınızdan olumlu örnekler anlatın: Çocuğunuz sizi rol model alır. Bu nedenle çocuğunuza kendi okul deneyimlerinizi, hissettiklerinizi anlatmak çocuğunuzu rahatlatabilir. Onun sizi örnek almasını sağlayabilirsiniz.

Okul ile ilgili olumsuz eleştirilerde bulunmayın: Okul, veliler, öğrenciler ya da öğretmenler hakkında olumsuz düşünceleriniz varsa da çocuğunuzla paylaşmayın. Çocuğunuz bunları zihnine kaydederek okula karşı önyargılı davranabilir. Bu durum da zamanla onu okuldan soğutan bir etken olarak karşınıza çıkar.

Çocuğunuzun okul başarısı ile ilgili başka kişiler ile kıyaslama asla yapmayın: Özellikle küçük yaşta çocuklar farklı çocuklarla arasında kıyaslama yapılmasından çok fazla etkilenmektedir. Kendisini başarısız hissederek özgüven kaybı yaşayabilir ya da kendisini herkesten daha başarılı ve üstün görerek akranlarını küçük görebilecek şekilde olumsuz davranışlar geliştirebilir.

Çocuğunuzu okuldaki günü, ödevleri vs. hakkında sorgulamacı davranmayın: Çocuğunuza gününün nasıl geçtiğini anlatması için baskı kurmayın. Kendi anlattıkları dışında daha fazlasını anlatması için ısrarcı davranmak çocuğun stresini artırır. Bunun yerine öğrenmek istediklerinizi öğretmenleri ve idare ile görüşerek öğrenebilirsiniz.

Çocuğunuzu dinleyin ve anlayışlı olun: Çocuğunuzun okul ile ilgili olumsuz düşüncelerini ve kendini kötü hissetmesi ile ilgili sizinle paylaştıklarını anlayışlı bir şekilde dinleyip, yaşıtlarının da aynı şeyleri hissettiğini bu konuda yalnız olmadığını ve zamanla kendisini daha iyi hissedeceğini açıklayın.

Sabırlı olun: Çocuğunuzun stresi birkaç günde kaybolmayacaktır. Bu durum sizi de strese sürüklememeli, sabırlı olmalısınız.

Profesyonel yardım alın: Eğer çocuğunuzdaki okul stresi tüm yolları denemenize rağmen gerekenden uzun süre devam ediyorsa, çocuğunuzda stresle alakalı olumlu hiçbir gelişme göremiyorsanız mutlaka profesyonel bir uzmandan yardım alın.

Okul Fobisi Olan Çocuklar İçin Ne Yapmalı?

Okula yeni başlayacak çocuklarda stres ve kaygıdan öte okul korkusu da gözlemlenebilir. Genellikle aşırı korumacı olan, dış dünyayı tehlike olarak algılayan ve çocuğunun hiçbir zaman yalnız kalmasını tolere edemeyen ailelerin çocukları okul fobisine daha yatkın oluyor.

Okul fobisini aşabilmek için aileler yine stresle başa çıkmak için önerilerimizi uygulayabilir. Bunun yanı sıra ailelerin çocuklarına öğretim sürecini doğru bir şekilde anlatması, çocukların korkularını yenmeleri için faydalı olacaktır.

Aşırı korumacı davranmayın: Bu davranış çocuğunuzun okulu tehlikeli bir yer olarak algılamasına yol açabilir.

Okulun rehberlik servisinden yardım alın: Sorunu aşamadığınızda ise mutlaka bir çocuk psikoloğuna danışın.

Çocuğa okul kavramını sade cümlelerle anlatın: “Öğretmenin sana güzel bilgiler anlatacak” gibi cümleler kurabilirsiniz. Öğretim yılını nasıl geçireceğini anlatabilirsiniz.

Korkutucu cümlelerden kaçının: Örneğin “Başına bir şey gelirse ben hemen gelirim. Sana biri bir şey derse, kızarsa bana hemen söyle.” gibi korkutucu cümleler çocuğunuzun okul fobisini daha da artırır.

Sınıf arkadaşları ile tanışmasını sağlayın: Bunun yanı sıra bir önceki sene okula başlayıp kolaylıkla okula uyum sağlamış bir öğrenci ile görüştürerek okulun korkulacak bir yer olmadığı konusunda onu ikna etmeye çalışın.

Çocuğunuzla etkili bir iletişim kurarak onu hem korkularından hem de stresinden arınmasına yardımcı olabilirsiniz. Tüm bunları yaparken ebeveynler olarak sizler stresli olmamalı veya çocuğunuza stresli olduğunuzu belli etmemelisiniz. Çocuğunuzun bu dönemi kolaylıkla atlatamayacağını ve zorlandığını düşünüyorsanız uzmanlardan yardım almaktan çekinmeyin.

 

 

11 Eylül 2018
Yorum Yap
Levent Hastanesi TV
Doctor Call