Check-Up Web Sağlık E-Randevu E-Sonuç

Toplu Taşıma Araçlarındaki Mikroplara Dikkat

Toplu Taşıma Araçlarındaki Mikroplara Dikkat

Salgın hastalıkların en sık yayıldığı yerler kalabalık ortamlardır. Özellikle de kalabalık alanlardaki ortak kullanımda olan araç gereç ve eşyaların mikrop yuvası olduğunu söyleyebiliriz. Mikrop saçan kalabalık alanlardan birisi de toplu taşıma araçlarıdır.

Toplu taşıma araçları özellikle grip, nezle gibi hastalıkların sıklıkla bulaştığı alanlardır. Kapı kolları, koltuk başlıkları, tutunma yerleri tahmin edilenden çok daha fazla mikrop barındırıyor. Çünkü gün içerisinde bu bölgelere temas eden kişi sayısı çok fazla. Araçların içleri gün içerisinde düzenli ve detaylı olarak dezenfekte edilememesi de mikrop sayısının sürekli artmasına sebep oluyor.

Ayrıca özellikle soğuk havalarda camların kapalı tutulması ve aşırı kalabalık nedeniyle oluşan havasızlık da solunum yolu hastalıklarına davetiye çıkarıyor.

Üst solunum yolu hastalıkları damlacık yolu enfeksiyonu ile bulaşmaktadır. Öksürük, aksırık gibi durumlarda hasta havaya damlacıklar bırakır. Bu damlacıkların olduğu havayı soluyan kişilerin de hastalığa yakalanma riski artar. Bu nedenle hasta olan kişilerin bir metre çapında bulunan herkes risk altında kalmaktadır.

Kapı Kolları ve Tutunma Yerlerine Dikkat

Hasta olan kişilerin hapşırırken ya da öksürürken elleri ile ağızlarını kapatmaları ve sonrasında toplu taşıma aracı içerisinde kapı kolu, tutamak gibi yerlere dokunması; mikrobunu temas ettiği yerlere bırakmasına sebep oluyor. Bu bölgelere temas eden diğer yolcular ellerini ağzına, burnuna ya da gözlerine götürmesi sonucunda mikrobu doğrudan almış oluyor. Virüs ya da mikrobun şekli, kişinin bağışıklık sistemi gibi etkenlere bağlı olarak hastalıklar ortaya çıkabiliyor.

İyi Temizlenmeyen Klimalar Mikrop Saçıyor

Toplu taşıma araçlarında yazın serinlik, kışın ise sıcaklık için kullanılan klima ve havalandırmalar iyi temizlenmemişse, içerisinden çıkan partiküller solunan havaya karışarak yolcularda alerjik reaksiyonlara, hapşırık krizlerine yol açabiliyor. Ayrıca içerisinde üreyen mikropların havaya karışması sonucu kişilerde zatürreye kadar giden ciddi sorunlara yol açma ihtimali bulunmaktadır.

Toplu Taşımada Nelere Dikkat Edilmeli?

Toplu taşıma araçlarında hem hasta olan kişiler çevresine hastalık bulaştırmamak için dikkat etmesi hem de hasta olmayan kişilerin kendini hastalıklara karşı koruma altına alması gerekir.

Toplu Taşıma Araçlarında Hastalar İçin Öneriler

- En kısa zamanda tedaviniz için bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

- Öksürme, hapşırma sırasında ağzınızı mendille, mendil bulamadığınız durumlarda ise avuç içi yerine kolunuzun dış tarafı ile kapatmalısınız.

- Tercihen maske kullanabilirsiniz. Bu hem sizi diğer mikroplardan koruyacak hem de çevrenizdeki diğer insanları sizden bulaşabilecek hastalıklara karşı koruyacaktır.

- Ellerinizi her fırsatta sıklıkla yıkamalısınız.

Toplu Taşıma Araçlarındaki Hastalıklardan Korunmak İçin Öneriler

- Mümkün olduğunca az yere dokunmalısınız. Araç içerisinde herhangi bir yere dokunduktan sonra ellerinizi yıkamadan ağzınıza, yüzünüze ve gözünüze götürmemelisiniz. Dışarıda iken ellerinizi fırsat buldukça sık sık yıkamalısınız.

- Hava sıcaklığına uygun giyinmelisiniz. Gereğinden fazla kalın giyindiğinizde terleme nedeniyle hastalığı daha çabuk kapabilirsiniz.

- Yolculuk esnasında havadan gelen mikroplardan korunmak için ağzınızı atkı ile kapatmak faydalı olacaktır. Ayrıca ellerinizi de deri eldiven ile mikroplara karşı koruyabilirsiniz.

- Havalandırmanın yetersiz olduğunu düşündüğünüz zamanlarda camı açabilir ya da birinden camı açmasını rica edebilirsiniz. Hava soğuk da olsa kısa süreli içeri giren temiz oksijen faydalı olacaktır. Ancak camı uzun süre açık bırakmak da üşütmeye sebep olacağı için camın açık kaldığı süreye dikkat edilmesi önemlidir.

Tüm bunlar salgın hastalıklar için tam anlamı ile koruma sağlayamayabilir. Hayatımızın önemli bir parçası olan toplu taşıma araçlarında kendimizi ne kadar korumaya çalışsak da hasta olma ihtimali yine de yüksektir. Bu nedenle sonbahar aylarında gribe yakalanmadan önce grip aşısı olarak mikrop ve virüslere karşı bağışıklık kazanabilir ve hastalıklara karşı kendimizi daha güvenli bir şekilde koruyabiliriz.

 

09 Ekim 2018
Yorum Yap
Levent Hastanesi TV
Doctor Call