Check-Up Web Sağlık E-Randevu E-Sonuç

Veremle Savaş Eğitimi Haftası (1 - 7 Ocak)

Veremle Savaş Eğitimi Haftası (1 - 7 Ocak)

Halk arasında verem adıyla bilinen ve dünyada en çok ölüme sebep olan hastalıklardan biri olan tüberküloz solunum yoluyla kolayca bulaşabilmektedir. Ülkemizde de orta derecede yaygın olan bu hastalık ile ilgili bilinçlendirme çabaları ise önem taşımakta, bu nedenle her yıl Ocak ayının ilk haftası Veremle Savaş Eğitimi Haftası olarak kutlanmaktadır.

Verem solunum yoluyla bulaşan ve ölümcül olabilen bir hastalık olmasına karşın tedavisi mümkün olan ve korunabilir bir hastalık kategorisindedir. Bu nedenle halkın bu hastalıktan korunabilmek için bilinçlenmesi, hastalığa yakalanan kişilerin veremle nasıl savaşılır konusunda bilgi sahibi olması önem kazanmaktadır. Öncelikle verem (tüberküloz) nedir ve nasıl bulaşır konusunu ele alabiliriz.

Verem (Tüberküloz) Nedir? Nasıl Bulaşır?

Çoğunlukla akciğerde beliren bir hastalık olmakla beraber, diğer organlarda oluşabilen bir enfeksiyon türüdür. Sadece damlacık enfeksiyonu ile bulaşan verem, hastanın kullandığı çatal, havlu gibi kişisel eşyaların kullanılmasıyla bulaşmamaktadır. Hastanın konuşurken, öksürürken ya da hapşırırken yaydığı damlacıkların solunum yolu ile diğer kişilerin alması sonucu bu mikrop ile karşılaşılmış olur. Ancak bu mikrobu almak, hastalığa yakalanmak ile aynı şey değildir. Birçok kişi zaman zaman tüberküloz bakterisine maruz kalmakla beraber bu kişilerde hastalık gelişmeyebilmektedir.

Vereme yakalanma riski olan kişiler genellikle vücut direnci düşük olan kişilerdir. Yaşlılar ve çocukların bu hastalığa yakalanma riskinin fazla olmasının sebebi vücut dirençlerinin daha düşük olmasıdır. Bunun yanı sıra vücut direncini düşüren, bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklara sahip olan kişiler de risk grubundadır. Ayrıca uykusuzluk, stres, alkol kullanımı, sigara kullanımı da vereme davetiye çıkaran etkenlerden bazılarıdır.

Veremden Korunmak İçin Neler Yapmalı?

Tüberküloz mikrobunun hastalığa dönüşmesi için vücut direncinin düşük olması gerekmektedir. Çünkü dirençli olan bir vücutta mikrop gelişip organlara hasar veremez. Dolayısıyla vücut direncini, bağışıklığı yüksek tutmak, bunun için de yaşamsal alışkanlıklara dikkat etmek gerekmektedir.

Beslenme alışkanlıklarını düzenleyerek bağışıklık sistemini güçlendirmek mümkündür. Veremden korunmak için yapılabileceklerden birisi doğru beslenmedir.

Zararlı alışkanlıklardan vazgeçmek, uyku düzenini dengelemek, stresten uzak durmak da veremden korunmak için yapılabilecek eylemlerdir. Ayrıca bol su tüketmek gerekmektedir.

Tüberküloz için diğer akciğer hastalıklarında olduğu gibi istirahat önemli bir etkendir. Bunun yanı sıra temiz hava ve güneş tüberküloz mikrobunu öldürmeye yardımcı olmaktadır. Bu nedenle evimizi yeterli düzeyde havalandırmalı ve eve güneş girmesini sağlamalıyız.

Bu Belirtilere Dikkat

Uzun süren kuru öksürüğünüz varsa, göğüs ağrıları hissediyorsanız, halsizlik ve kilo kaybı yaşıyorsanız, akşamları ateşiniz yükseliyorsa, nefes darlığı yaşıyorsanız ve en belirgin belirti olarak öksürdüğünüzde ağzınızdan kan geliyorsa (bunlardan birkaçını bile yaşıyorsanız) mutlaka bir sağlık kuruluşuna gitmelisiniz.

Sağlığınızı riske atmayın, sağlıkla kalın…

 

05 Ocak 2018
Yorum Yap
Levent Hastanesi TV
Doctor Call