Check-Up Web Sağlık E-Randevu E-Sonuç

Bahar Alerjisi Şikayetlerinizi Azaltacak Öneriler

Bahar Alerjisi Şikayetlerinizi Azaltacak Öneriler

Bahar mevsimi birçok kişinin alerjik semptomlar yaşamasına sebep olmakta, bu durum günlük yaşamı etkilemektedir. Alerjiden korunmak, polenlerin etkisini en aza indirgemek için alınabilecek bazı önlemler vardır. Öncelikle bahar alerjisi neden oluşur ve belirtileri nelerdir, inceleyelim.

Bahar Alerjisi Nedir?

Baharın gelmesi ile birlikte alerjik hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Alerjik bünyeye sahip olan kişilerde havada yayılmakta olan ağaç, çiçek ve çimenlerin oluşturduğu polenler bazı maddelerin salgılanmasıyla gözlerde ve burun zarlarında kılcal damarların genişlemesine ve dokuların şişmesine neden olmaktadır. Bahar alerjisi denilen bu durum halk arasında saman nezlesi olarak da adlandırılmaktadır.

Her polen alerjiye neden olmamaktadır. En çok zeytin, fındık, kavak, çayır otu, kızılağaç, çavdar ve buğday yulafları alerjiye sebep olmaktadır. Şubat – Mayıs aylarında ağaç polenleri, Mayıs – Haziran aylarında ot polenleri, yaz ortasından sonbahara kadar ise yabani ot polenleri alerjik reaksiyonlara yol açmaktadır.

Bahar Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Bahar alerjisi belirtileri nezle belirtileri ile benzerlik göstermektedir.

  • Tekrarlanan hapşırık,
  • Burun akıntısı ve tıkanıklığı,
  • Burunda kaşıntı,
  • Gözlerde sulanma ve kızarıklık,
  • Boğazda kaşıntı hissi

Bahar Alerjisi ile Nezle Nasıl Ayırt Edilir?

Nezle belirtileri ile benzerlik gösteren bahar alerjisini ayırt etmek zordur. En önemli farkı mevsimsel olması ve süresinin nezleye göre daha uzun olmasıdır. Nezle semptomları en geç 10 gün içinde geçerken, bahar alerjisinde bu süre 2 – 4 aya kadar sürebilmektedir. Bu belirtiler 2 haftadan uzun sürüyorsa mutlaka alerjik reaksiyonların varlığı araştırılmalıdır. Tanı için alerji deri testi ve kan tetkikleri yapılmalıdır.

Bahar Alerjisi Şikayetlerini Azaltacak Öneriler

  • Bahar mevsimi boyunca polenlerin havada en fazla olduğu zamanlarda pencerelerinizi kapalı tutmaya özen gösterin. Özellikle sabah saatleri polenlerin en çok bulunduğu saatlerdir.
  • Piknik, kır gezisi gibi etkinliklerden bir süre kaçının. Gözlerinizi koruyabilecek bir güneş gözlüğü kullanmalısınız.
  • Dışarıdan evinize geldiğinizde üstünüzde ve saçınızda polenler bulunabilir. Bu nedenle hemen üst değiştirmek ve duş almak faydalı olacaktır.
  • Evinizde polen filtreli hava temizleyici cihazlar kullanabilirsiniz.
  • Seyahat sırasında otomobilinizin camlarını kapalı tutmanız polenlerden kaçınmanız için faydalı olacaktır.
19 Nisan 2018
Yorum Yap
Levent Hastanesi TV
Doctor Call