Corona Virüsü Salgını Dünya’yı Sarstı

Corona virüsü pek çok kişinin hayatını kaybetmesine sebep olmuş ve dünya çapında büyük bir tedirginliğe yol açmıştır. Her geçen gün ise virüs ile ilgili vaka sayısında artış izleniyor.

Corona salgını nasıl başladı?

İlk olarak Çin’in Vuhan kentinde tespit edilen virüs kısa bir süre içinde diğer şehir ve ülkelere yayılmaya başladı. Dünya Sağlık Örgütü salgının yayılması üzerine “acil durum” ilan etti. Çin dışında 17 ülkede daha görülen Corona virüsü diğer bir deyişle Kovid-19 salgını hızla yayılıyor. Son bilgilere göre 1369 kişinin ölümüne sebep olduğu, aktif vaka sayısının ise 60.000’lere ulaştığı söyleniyor.

Virüsün bulaşma sebebi olarak Çin’de deniz ürünlerinin bulunduğu bir pazarda yılanlardan insanlara geçtiği şeklinde görüşler var. Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi ölümcül virüsün Huanan Deniz Ürünleri Toptan Satış Pazarı olduğuna dair resmî açıklamasının bulunduğu söyleniyor. Bilim insanları tarafından ise virüsün kaynağı ve tedavisi araştırılmaya devam ediyor.

Corona virüsü nasıl belirti gösteriyor?

Kuluçka süresinin 10-14 gün olduğu tahmin edilen Corona virüsünün gözlemlenen ve dikkat çeken belirtileri aşağıdaki gibidir:

-          İştahsızlık, kilo kaybı

-          Yorgun ve halsiz hissetme

-          Görme sorunları

-          Yüksek ateş

-          Solunum sorunları

-          Nezle

-          Karın bölgesinde şişlik

-          Denge problemleri

-          Depresyon

İç Hastalıkları hekimimiz Uzm. Dr. Abdülkadir Geylani Şahan 'ın Corona virüsü ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattığı yazıya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

Corona virüsü Türkiye’ye ulaştı mı?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarına göre Çin’den gelen 13 bin yolcunun tarandığı ve herhangi şüpheli bir yolcuya rastlanmadığı biliniyor. Şu ana kadar Türkiye’de corona virüs tanısı konan hasta olmadığı da açıklamalar arasında bulunuyor. Ayrıca Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bakanlık bünyesinde bir Bilim Kurulu ve Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü bünyesinde bir operasyon merkezinin oluşturulduğu konusunda da bilgi vermiştir.

Corona virüsünün tedavisi var mı?

Bilim insanlarının araştırmaları devam etmekte, ancak henüz kesin bir tedavi bulunmamaktadır. Bağışıklık sisteminin güçlendirmeye yönelik vitamin kürleri ve antibiyotik desteği en önemli tedavi araçları arasında sayılıyor.

13 Şubat 2020