Grip Aşısı için Geç Değil

Sonbaharı bitirip kışa girmek üzereyken “grip aşısı” hala gündem konularımızdan biri olmaya devam ediyor. En geç kasım ayının sonuna kadar yaptırılması önerilen grip aşısı için hala vaktiniz varken, aşı olmayı ve ölümcül bile olabilen bu hastalıktan kendinizi korumayı ihmal etmeyin.

Grip, influenza virüsünün sorumlu olduğu ciddi ve tehlikeli bir hastalıktır. Sağlıklı beslenme, hijyen egzersiz, soğuktan korunma gibi yaşam biçiminizi düzenleyerek, grip de dahil çeşitli hastalıklara karşı vücudunuzu büyük ölçüde korumanız mümkündür. Ancak buna rağmen özellikle kış aylarına girmek üzere olduğumuz bu dönemde grip virüsüne yakalanma riskiniz çok fazladır. Gripten korunmanın en kolay ve en kesin yolunun grip aşısından geçtiği unutulmamalıdır.

6 Ay’dan Büyük Olan Herkes Aşı Olmalı

İlk 6 ay bebekler için en doğal aşının anne sütü olduğunu söyleyen uzmanlar 6 aydan büyük olan herkesin aşı olması gerektiğini belirtmektedir. Grip aşısı yüksek bir oranda kişiyi grip virüsünden korumakta, gribe yakalanılsa dahi hastalığın hafif geçirilmesini ve çabuk atlatılmasını sağlamaktadır. 2016’da yapılan araştırmalara ve çıkarılan istatistiki bilgilere göre aşılama sayesinde kalp hastalığı olan kişilerde kalp krizlerinin daha düşük oranlarda meydana geldiği görüldü. Aynı araştırmada hastane yatış oranlarında grip aşısı yaptıran KOAH hastalarında %52 oranında, diyabet hastalarında ise %79 oranında azalma olduğu gözlemlendi.

Grip Aşısı Risk Grubunda Olanlar İçin Şart

Araştırmaların da gösterdiği gibi grip aşısı kronik hastalığı olan kişilerin sağlık durumlarını kontrol altında tutmalarına yardımcı oluyor. Risk grubunda olan kişileri; Astım, KOAH, şeker, tansiyon gibi kronik rahatsızlıkları bulunanlar, gebe (ilk 3 aydan sonra) ve emziren anneler, 65 yaş üstü yaşlılar, yurt dışı seyahatine gidecek olanlar, sağlık personelleri, bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, 6 – 19 aylık bebekler ve küçük çocuğu olan ebeveynler olarak sıralayabiliriz. Uzmanlar risk grubunda olan kişilerin mutlaka grip aşısı olması gerektiği konusunda uyarıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Grip Aşısını Destekliyor

Çok fazla tartışmalara konu olan grip aşısı hakkında zararlı ya da gereksiz olduğu gibi düşüncelerin yaygın olduğu görülüyor. Her yıl sonbahar aylarında gündeme gelen bu konuda Dünya Sağlık Örgütü (WHO) grip aşısından yanadır. WHO grip aşısı ile ilgili yaklaşımını, halk sağlığı açısından önemli olduğunu nesnel kriterlere dayandırarak resmi sitelerinden duyurmuştur.

14 Kasım 2017