Metabolizma Hastalıkları

Vücudumuzda bulunan iç salgı bezlerine ve bunların salgıladıkları hormonlara bağlı olarak gelişen hastalıklara endokrin ve metabolizma hastalıkları denir.

İç salgı bezlerinde üretilen hormonlar kan dolaşımıyla etki edeceği organa gider ve o organın çalışmasını kontrol eder. Vücudumuzdaki iç salgı bezleri şunlardır:

Hipofiz, tiroid, paratiroit, böbrek üstü bezleri, pankreas, kadınlarda overler ve erkeklerde testisler.

Endokrin bezlerden salgılanan hormonların artması ya da azalması birtakım hastalıklara neden olur. Ayrıca iç salgı bezlerinin iyi ya da kötü huylu tümörleri de vardır. Hipofiz bezinin az ya da çok çalışmasına bağlı olarak kısırlıkadet düzensizliği, büyüme bozuklukları, prolaktin fazlalığı, kortizol fazlalığı veya azlığı gibi hastalıklar ortaya çıkar.

Tiroid bezine bağlı hastalıklar; guatr, tiroid bezinin fazla çalışması (Hipertiroidi) veya az çalışması (Hipotiroidi), tiroid bezi iltihapları, tiroid bezi nodülleri ve tiroid kanserini sayabiliriz.

Paratiroit bezinin az ya da fazla çalışmamsına bağlı olarak hipoparatiroidi veya hiperparatiroidi dediğimiz hastalıklar ortaya çıkar.

Böbrek üstü bezinden salgılanan kortizol hormonunun fazlalığında Cushing hastalığı, kortizol hormonunun eksikliğinde ise addison hastalığı ortaya çıkar. Yine böbrek üstü bezinden salgılanan aldosteron hormonu fazlalığında hiperaldosteronizmi ve adrenalin hormon fazlalığında feokromositoma dediğimiz hastalıklar ortaya çıkar.

Kadınlarda overlerden ve erkeklerde testislerden salgılanan hormon bozukluklarında kadınlarda tüylenmepolikistik over, erkeklerde ise hipogonadizm gibi hastalıklar ortaya çıkar.

Pankreastan salgılanan insülin eksikliğinde veya etkisinin azalmasına bağlı olarak da şeker hastalığı meydana gelir.

Tıbbi Bölümlerimiz
Online Hizmetler
Sosyal Medya