Tıbbın en eski dallarından biri olan Genel Cerrahi, ilaç ya da farklı tedavi yöntemlerinin cevap vermediği hastalık, yaralanma, vücuttaki yapısal bozukluklar gibi durumların ameliyat ile tedavi edilmesi veya hastalıklı olan organın çıkarılarak doğal ve uygun haline dönüştürülmesi esasına dayalı bir branştır.
Genel Cerrahi ile ilgili ameliyatlar, vücudun üst kısmında aşağıya doğru sıralamak gerekirse, guatr (tiroid hastalıkları), yemek borusu (özofagus) , meme (özellikle meme içi patolojiler), mide , on iki parmak barsağı (duodenum) , ince barsaklar (jejenum ve ileum) , kalın barsak (kolon) , rektum (kalın barsağın son 15 cm’lik kısmı) , makat bölgesi [hemoroid, fissür (çatlaklar) ve fistüller], karaciğer, safra kesesi ve safra yolları, dalak, pankreas, göbek ve kasık fıtıkları ve kıl dönmesi ameliyatları olarak sıralanabilir. Aynı şekilde endoskopik ve laparoskopik ameliyatlar da Genel Cerrahi branşının ilgi alanına girer.
Genel cerrahi branşı hangi alanda hizmet verir? Detaylı bilgi için aşağıda yer alan videomuzu da izleyin:
Genel Cerrahi ilgilendiği sistemler nedeniyle, özellikle Radyoloji, İç Hastalıkları, Gastroenteroloji ve Patoloji branşları ile yakın ilişki içerisindedir.
Çoklu organ yaralanmalarının olduğu travma vakalarında da Genel Cerrahi, Ortopedi ve Travmatoloji, Beyin Cerrahisi, Plastik Cerrahi, Kalp Damar Cerrahisi, Kulak Burun Boğaz ve Üroloji klinikleri ile iş birliği içerisinde çalışmaktadır.
Teknolojinin getirdiği imkanlarla Genel Cerrahi branşında yapılan ameliyatların hemen çoğu endoskopik ya da laparoskopi yöntemlerle yapılabilmektedir.
Koruyucu hekimlik kapsamında özellikle meme, mide ve kalın barsak kanser tarama programları da yine Genel Cerrahi tarafından yürütülmektedir.
Genel Cerrahi Kliniğimizde 24 saat boyunca tüm acil cerrahi girişimler, guatr bezi, meme, yemek borusu, mide, kalın barsak, karaciğer, safra kesesi, safra yolları, dalak, pankreas, fıtık, kıl dönmesi, hemoroid, fistül, apse ve varis ameliyatları gibi birçok operasyon yapılmaktadır. Karın içi ameliyatlarında, laparoskopik cerrahi yöntem yani kapalı kamera yöntemi uygulanmaktadır.