Nöron (sinir hücresi) ve logos (bilim) sözcüklerinin birleşiminden oluşan Nöroloji sinir bilimi anlamına gelir. Beyin, beyincik, omurilik, vücut sinirleri, kol ve bacak sinirleri, göz sinirleri, kulak sinirleri, hatta mide ve kalp sinirleri gibi sinir hücrelerinin bulunduğu her beden bölgesi nörolojinin ilgi alanına girer.
Beyin, tüm bedeni sinirsel ve hormonal yollarla yönetir. Sinirsel yollar beyinden başlayarak göze, kulağa, boğaza, buruna, omurilik aracılığıyla tüm bedene ulaşır. Bu yollar aracılığıyla beyin hem bilgi (emir) gönderir hem de alır. Örneğin gerçek görme işlevi beyinin arka kısmında bulunan görme merkezinde oluşur. Göz sadece görüntü bilgilerini beyine ulaştırır. Gerçek anlamda gören göz değil beyindir. Aynı durum kulak, dil, mesane kol ve bacak içinde geçerlidir.
Beynin 2. kontrol mekanizmasını hormonal yollar oluşturur. Adı hipotalamo-hipofizer yolak olarak anılır. Kadınların mens görmeleri, strese bağlı oluşan tüm şikayetler hormonal kontrol sistemine örnek olarak verilebilir.
Stresin bedende hissedilmesi, hormonal ve sinirsel yolların birlikte çalışması sonucunda gerçekleşir. Stresin hastalıkların oluşumunu kolaylaştırması nedeniyle beyinden çıkan bu yolların önemi çok belirgindir.
Beyin sadece bedenin değil psikolojik durumunda yaratıcısıdır. Duygu, düşünce ve davranış özellikleri, kişinin sahip olduğu beynin bir eseridir.
Beynin işlevlerinin kontrol edildiği, beyin haritasının çıkarılabildiği, hafıza ve zekâ ölçümlerinin yapıldığı beyin check up programı ile sağlıklı bir yaşam için en önemli organımız olan beynimizi koruyabiliriz. Beyin check up’ı beyin ve sinir sisteminin görüntülenmesine ve laboratuvar yöntemleri ile incelenmesine yönelik olup, sinir sistemi hastalıklarının da teşhisi için çok önemlidir.
Yakınmalar ve Tanıları
Baş ağrısı: Gerilim Tipi, Migren, Küme, Hemikrania vb.
Baş dönmesi: Vertigo, Sersemlik Hissi, Dengesizlik
Uykusuzluk: İnsomnia, Uyku Apnesi, Uyku Terörü, Karabasan
Unutkanlık: Demans, Alzheimer Hastalığı
Uyuşmalar: Nöropati, Polinöropati
Yorgunluk, Bitkinlik, Halsizlik: Nörasteni
Bilinç kayıpları, Bayılmalar: Epilepsi, Senkop, Havale, Nöbet geçirme
Hareket Bozuklukları (titreme, tik, kasılma): Parkinson, Esansiyel Tremor, Spazm
Görme Sorunları: Multiple Skleroz, Optik Atrofi
Kuvvet Kayıpları (Felçler): İnme, Multiple Skleroz
PSG ( Polisomnografi )
CPAP Titrasyonu
NPT (Nöropsikolojik Test- Unutkanlık Testi)
Bilişsel Rehabilitasyon
EEG: Beyin çalışma özelliklerini incelememizi sağlayan bir yöntemdir. Sıklıkla bilinç kayıpları, nöbetler, başağrıları için kullanılır.
EMG: Sinir ve kasların çalışma özellikleri incelenir. Sinir sıkışmaları, kol ve bacaklardaki ağrılar, kuvvet kayıpları için uygulanır.
Beyin Tomografi ve MR: Beyini görsel değerlendirmek için kullanılırlar.
Diğer yöntemler: Kan tahlilleri, dopler, ultrasound, genetik incelemeler, kas biyopsisi