Check-Up Web Sağlık E-Randevu E-Sonuç

KOAH, Zatürre ve Akciğer Kanseri ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

KOAH, Zatürre ve Akciğer Kanseri ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Hayatı tehdit eden ve yaşamsal faaliyetleri olumsuz etkileyen akciğer hastalıklarından KOAH, Zatürre ve Akciğer Kanseri ile ilgili bilinmesi gerekenleri sizler için anlattık. Tüm bu önemli akciğer hastalıklarında tanı ve tedavi yöntemlerini anlatarak erken tanının tedavi üzerindeki olumlu etkisi ve önemine dikkat çekmek, erken tanı ile ilgili farkındalık oluşturmak istedik.

KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı)

Müzmin tıkayıcı akciğer hastalığı anlamına gelmektedir .

KOAH, solunum yollarında mikroplardan kaynaklı olmayan bir iltıhaplanmaya bağlı gelişen ilerleyici akciğer hastalığıdır. Bu hastalığın gelişmesinde başta sigara dumanı olmak üzere zehir gaz ve parçacıklar rol oynamaktadır.

KOAH, günümüzde dünyadaki ölümlerin üçünçü en sık nedenidir ve Türkiye’de 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH  vardır.

KOAH olan hastalarda nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkarma sık görülmektedir. Fakat genellikle bu belirtiler sigara içimine bağlanmakta ve bu nedenle doktora başvurulmamaktadır.

KOAH tanısı basit bir test olan  “nefes ölçüm testi” ile rahatlıkla konulabilmektedir. Bu hastalığın erken tanısı önem arz etmektedir.

KOAH her ne kadar ilerleyici olsa da , engellenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır.

KOAH, tedavi edilmediğinde nefes darlığı nedeniyle zamanla hasta günlük aktivitelerinin yapamaz hale gelir.

En önemli risk faktörü olan sigara kullanımını bırakarak bu hastalıktan korunmak mümkündür.

Pnömoni (Zatürre)

Bakteri, virüs, mantar gibi mikroplardan oluşan akciğer iltihabına pnömoni (zatürre) denir.

Toplumda gelişen pnömoni tüm dünyada, hastane başvurularının, tedavi giderlerinin, iş-okul günü kayıplarının ve ölümlerin önemli bir kısmından sorumludur.

En sık görülen belirtileri ateş, öksürük, balgam cikarma ve göğüs ağrısıdır. Fakat nefes darlığı, kas ağrıları, ishal gibi şikayetler de görülebilmektedir.

Pnömoni  tanısı genellikle belli şikayetleri olan hastalarda muayene sonrası çekilen akciğer grafilerle konur. Ancak bazen kan testleri, bilgisayarlı tomografi, balgam testleri gerekebilmektedir.

Antibiyotikler, istirrahat, bol bol sıvı tüketimi, ağrı kesiciler, ateş düşürücüler zatürre tedavisinde kullanılmaktadır.

Hastanın yaşı, hastalıkları ve zatürrenin şiddeti gibi durumlara bakılarak hastanın ayaktan mı yoksa yatarak mı tedavi edilleceğine kara verilir.

Başta zaturre aşısı ve grip aşısı olmak üzere dengeli beslenme, sigara ve alkol alışkanlıkların kontrolü ve altta yatan hastalıklar kontrol altına alınarak zatürreden korunmak mümkündür.

Akciğer Kanseri

Akciğer dokularında bulunan hücrelerin kontrolsüz çoğalmasına akciğer kanseri denir. Akciğer kanseri, dünya genelinde hem erkeklerde hem de kadınlarda kansere bağlı ölümlerin en sık nedenidir ve tüm kanser ölümlerinin yaklaşık % 19’udur.

Tütün tüketimi ile birlikte  akciğer kanseri sıklığı gidererk artış göstermiştir. Sigara kullanımı akciğer kanserinin görülen en sık nedenidir. Sigara kullanımına bağlı akciğer kanseri oluşumu %90 oranındadır. Sigara bırakılması durumunda akciğer kansere yakalanma ihtimali giderek azalır. Sigarayı bırakan kişi bıraktığı tarihten itibaren 20-30 yıl sonra hiç sigara içmemiş kişilerin sağlık düzeyine ulaşır.

Akciğer Kanseri Belirtileri

Akciğer kanseri tanısı alan hastalardakı şikayetler tümörün yerleşimi, büyüklüğü ve yayılım derecesine göre çeşitlilik gösterir. Devamlı yoğun öksürük, göğüs-omuz ve sırt ağrıları, kanlı balgam, nefes darlğı, kilo kaybı, ateş, aşırı terleme gibi belirtilerle kendini gösterebilir.

Akciğer Kanserinde Tanı ve Tedavi

Sigara ve benzeri risk faktörleri olup şüphe uyandıran belirtileri olan hastalar öncellikle hekim tarafından muayene edildikten sonra akciğer grafisi ile beraber bazı kan testleri istenir. Gerektiğinde bilgisayarlı tomografisi çekilir ve hastaların coğunda akciğerden doku parçası alınır.

Akicğer kanserlerin tedavisinde tek başına veya kombine olarak cerrahi, kemoterapi, radyoterapi (ışın tedavisi) ve hedefe yönelik tedavileri kullanılmaktadır.

06 Kasım 2018
Yorum Yap
Levent Hastanesi TV
Doctor Call