Koronavirüs Aşısı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsten korunmak için maske, dezenfektan, mesafe gibi birçok kurala uymanın yanında; toplumun aşılanıp koronavirüse karşı bağışıklık kazanması büyük önem taşımaktadır. Bugün sizler için covid-19 aşısı hakkında merak edilen soruları yanıtladık.

Koronavirüs Aşısı Etkili mi?

Koronavirüs aşısı hem bireyin kendisini hem de başkalarını virüsten korumaktadır. Yapılan aşılar hastalığı önlenmesinde veya hastalığın daha hafif atlatılmasında önemli rol oynar.

Hangi Covid-19 Aşıları Onaylı?

Acil kullanım onayı alan aşılar:

• - CoronaVAC Aşısı
  • - Bionthec/Pfizer aşısı
  • - Moderna aşısı
  • - Oxford Astra-Zeneca
  • - Sputnik aşısı

Aşılarla ilgili detaylı bilgi için aşağıdaki linkten diğer yazımızı da okuyabilirsiniz:

Koronavirüs Geçirenler Aşı Olmalı mı?

Hastalığı geçirmiş olmanın veya aşı olmanın bireyi ne kadar süre koruduğu tam olarak bilinmemektedir. Covid-19 hastalığını geçirdikten ne kadar süre sonra aşı yapılabileceği konusu hakkında Sağlık Bakanlığı açıklamalarını takip etmek gerekmektedir.

Aşının yan etkileri nelerdir?

Aşı sonrası ağrı, ateş, halsizlik gibi belirtiler oluşabilmektedir. Bu etkiler vücudun aşıya karşı gösterdiği doğal tepkilerdir. Aşılara bağlı ciddi yan ekiler genellikle alerjik reaksiyonlara bağlı olup nadir görülmektedir. Ciddi alerjisi olan bireyler aşı öncesinde bunu mutlaka bildirmelidirler.

Koronavirüs Aşısı Olduktan Sonra Korunmaya Devam Etmek Gerekir Mi?

Aşı olan ve hastalığı geçiren bireyler de maske, sosyal mesafe, hijyen kurallarını uygulamaya hem kendi hem de başka insanların sağlığını korumak için devam etmelidir. Aşının hastalığı büyük oranda önlediği bilinse de bulaşmayı ne kadar ve ne süreyle önlediği zaman içinde görülecektir.

Hangi Durumlarda Koronavirüs Aşısı Yapılmamalı?

Covid-19 aşısı hastalığı halen geçirmekte olan, grip ya da ateşli herhangi bir soğuk algınlığı geçirmekte olan, karantina sürecinde olan bireylere yapılmamalıdır. Bu durumda olan hastalara aşının uygulanabilmesi için öncelikle tekrar sağlıklarına kavuşmaları beklenmelidir.

11 Şubat 2021