Check-Up Web Sağlık E-Randevu E-Sonuç

Meme Kanseri Farkındalık Ayı: Erken Tanı Hayat Kurtarır

Meme Kanseri Farkındalık Ayı: Erken Tanı Hayat Kurtarır

Kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanseri tüm dünyada her yıl milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine yol açmaktadır.  1-31 Ekim tarihleri tüm dünyada Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı olarak belirlenmiştir. Ekim ayı boyunca meme kanserinde erken teşhisin, elle muayene ve mamografinin önemi vurgulanarak tüm insanların bilinçlenmesi ve farkında olması amaçlanmaktadır. Bunun için tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çeşitli kurum ve kişiler aracılığıyla konu ile ilgili eğitimler, konferanslar, toplantılar ve bilgi içerikli yayınlar düzenlenmekte farkındalık oluşturma adına çeşitli çalışmalar yürütülmektedir.

Erken Teşhis Hayat Kurtarır

Meme kanseri, kanser türleri arasında erken teşhis edildiğinde kurtulma şansının en yüksek olduğu kanser türüdür. Meme kanseri ölüm oranlarını azaltabilmek için insanların bu konuda daha bilinçli olması ve kanseri yenebileceğinin farkında olması gerekmektedir. Birçok hastalıkta olduğu gibi meme kanserinde de erken teşhis tedavide başarının en önemli anahtarı ve hayat kurtarandır.

Meme Kanseri Muayenesi

20 yaş üzeri olan kadınlarda elle muayene, 40 yaş üzeri kadınlarda ise yılda 1 kere mamografi çektirmek çok önemlidir. Bazı lezyonlar elle tespit edilemeyecek kadar küçüktür. Bu lezyonların tespit edilmesi için mamografi önemli ve gerekli bir tetkiktir.

Meme ile ilgili tüm muayene ve tetkikler genel cerrahi bölümünde yapılmaktadır. Genel cerrahi muayenesi ile uzman hekim risk faktörlerini de değerlendirerek gerekli tüm tetkikler için (mamografi, meme ultrasonografi gibi) kişiyi yönlendirir ve tetkik sonuçlarının takibini yaparak kişiyi bilgilendirir.

Meme Kanseri Risk Faktörleri

Meme kanserinde başlıca risk grubu kadınlardır. Bazı risk faktörleri yaşam şekillerine göre değişebileceği gibi bazı risk faktörleri (kadın olmak gibi) değiştirilemez.

Meme Kanserinde Değiştirilemeyecek Risk Faktörleri:

- Kadın olmak,

- Orta yaş ve üzeri olmak,

- Kalıtsal genler ve ailede meme kanseri öyküsü olması,

- Yoğun meme dokusuna sahip olmak,

- 12 yaş öncesi regl görmeye başlamış olmak,

- 55 yaş sonrasında menopoza girmiş olmak,

- Göğüse radyoterapi almış olmak.

Meme Kanserinde Yaşam Şekli ile İlgili Değiştirilebilir Risk Faktörleri:

- Obezite,

- Yetersiz fiziksel aktivite,

- Doğum yapmamış olmak ya da ilk doğumu 30 yaşından sonra yapmış olmak,

- Menopoz sonrası hormon tedavisi almak,

- Alkol kullanmak.

Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir?

- Memede ya da meme ucunda ağrı oluşması,

- Meme ucunda çekilme hissi,

- Memede portakal kabuğu görünümü,

- Meme derisinde kaşıntı, tahriş, kızarıklık, kabuklaşma veya kalınlaşma

- Meme ucunda akıntı,

- Meme ve çevresinde ya da koltuk altında kitle hissedilmesi,

- Memenin bir kısmında şişlik, şekil değişikliği en sık rastlanan meme kanseri belirtileridir.

Meme kanseri erken dönemde belirti göstermez. Bu nedenle daha önce de belirttiğimiz gibi hiçbir belirti olmasa dahi tüm kadınların meme kanseri konusunda bilinçli olması ve muayenelerini aksatmaması gerekmektedir.

04 Ekim 2018
Yorum Yap
Levent Hastanesi TV
Doctor Call