Meyve ve sebzeler, vitamin ve mineralleri ile sağlığımız için faydalı olmasına karşın yetiştirilme esnasında birçok çevresel pisliğe maruz kalmaktadır. İyi yıkanmamış meyve ve sebzeler enfeksiyon, sindirim bozuklukları gibi tehlikelerle sağlığımızı tehdit eder.
Çiğ tüketilen tüm meyve sebzeler dikkatli yıkanmalıdır. Ancak yeşillikler bu konuda daha çok dikkat ve özen gösterilmesi gereken sebzelerdir. Çünkü yeşilliklerin yapraklarında kalan mikropları arındırmak diğer meyve sebzelere göre daha zordur. Yapraklarda kum ve toprak parçaları, gübre gibi sağlığımıza zarar verecek maddeler ve kimyasallar basit bir yıkama ile daha zor gitmektedir.
Sulama sularına karışan atıklar nedeniyle yeşillikler yetiştirilirken çok fazla kirlenmektedir. Yeşillikler iyice yıkanıp, dezenfekte edilmediğinde çeşitli bakteri ve virüslerin vücudumuza alınmasına sebep olabilir. Bunun için yeşilliklerin çok iyi bir şekilde yıkanması ve ondan sonra tüketilmesi gerekir.
Yeşillikler Nasıl Yıkanmalı?
Yeşillikleri temizlemeye başlamadan önce kök kısmını ve sararmış yaprakları ayıklamalıyız. Kök kısmında çok daha fazla toz, kum ve gübre bulunur. Bu nedenle kökleri kesmek daha hızlı bir şekilde yeşillikleri temizlememize yardımcı olur. Aynı zamanda bu sayede temizlemek için kullandığımız suya daha az toprak bulaşır.
Kökleri kesip, çürümüş ve sararmış yaprakları ayıkladıktan sonra yeşilliğimizi yıkayabilir ve temizleyebiliriz. Üzerinde gözle görülebilir kum ve toprak gibi maddelerin yanı sıra gözle görülmeyen bakteriler de bulunur. Bu nedenle öncelikle yeşilliklerimizi gözle görülmeyen bu maddelerden arındırmalıyız. Bunun için en etkili çözüm sirkeli veya limonlu sudur. Sirke ve limon hem dezenfekte edici özelliğe sahiptir hem de doğal olduğu için sağlığa zararlı değildir, aksine faydalıdır.
1/3 oranında hazırlanan sirkeli ya da limonlu su dolu bir kapta yeşillikler 10 dakika bekletilmelidir. Ancak bu bekletme süresi 15 dakikayı geçmemelidir. Çünkü yeşilliklerde bulunan C vitamini suda çözülerek, vitamin değerini kaybedebilir. Ayrıca vitamin değerini kaybetmemesi için yeşilliklerin suda bekletilirken küçük parçalar halinde olmaması gerekir.
Suda bekletme işleminden sonra su süzdürülmeli ve yeşillikler akan suyun altında tek tek güzelce yıkanmalıdır. Bu işlemlerin sonunda yeşillikler tüketilmeye hazır hale gelir.
Yeşilliklerinizi varsa sebze kurutucusu ile yoksa kağıt havlu üzerinde bekleterek kurutabilir, derin ve kapağı sıkıca kapatılabilen bir kap içerisinde altında kağıt havlu ile birlikte iki haftaya kadar muhafaza edebilirsiniz.
Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikası"nı ve Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz