Andropoz, erkeğin yaşlanması ile birlikte testosteron hormonun azalmaya başlamasıyla meydana gelen süreçtir. Testosteron hormonu halk arasında erkeklik hormonu olarak da bilinmektedir. Bu sürecin başlamasına dair en önemli belirti cinsel fonksiyonlarda azalmadır. Bununla birlikte kişinin bedensel faaliyetlerinde ve psikolojisinde de önemli değişimler gözlenir. Çünkü bu hormon aynı zamanda kişiler ruh halinin dengelenmesinde de önemli bir rol oynar.
Andropoz nedir?
Erkeklerde testisler tarafından salgılanan testosteron hormonunun azalması ile birlikte kişide birçok değişim meydana gelir. Testosteron hormonu gelişim döneminde kas ve kemik gelişimini etkiler, ilerleyen yaşlarda ise kas gücü ve kütlesinin korunmasında önemli rol oynar. Bu hormonun azalmasıyla oluşan şikayetlerin başladığı dönem andropoz dönemidir.
Andropoz dönemi ne zaman başlar?
Erkekler 40 yaşından 50 yaşına kadar testosteron hormonunun yaklaşık %10’unu kaybeder. 50 yaşından sonra ise kaybedilen miktar artar. Tam olarak andropoz döneminin başladığı yaşı söylemek mümkün değildir. Çünkü bu süreç kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Ancak çoğunlukla 50 yaşından sonra görülen bir süreçtir. Kadınlarda görülen menopoz süreci ile benzer şikayetlere sebep olur ve her ikisi de her insanda görülen doğal süreçlerdir.
Andropoz belirtileri nelerdir?
Hem psikolojik hem de fizyolojik açıdan birçok şikâyete sebep olabilir. Herkeste aynı düzeyde ve sıklıkta görülmeyebilir. Sıklıkla görülen şikayetler ise aşağıdaki gibidir:
– Aniden sıcaklama ve aşırı terleme hissi,
– Kırışıklıkların daha hızlı artması,
– Tüylerde azalma,
– Kas ve eklem ağrıları,
– Vücutta bulunan yağın artması ve buna bağlı olarak kilo alma,
– Kemik erimesi,
– Kansızlık problemleri,
– Konsantrasyon güçlüğü ve dikkat eksikliği,
– Zihinsel faaliyetlerin zayıflaması,
– Entelektüel seviyenin gerilemesi,
– Yorgunluk,
– Depresyon, hayattan zevk alamama,
– Alınganlık,
– Öfke kontrolü yapamama, sinirlilik hali,
– Uyku problemleri,
– Cinsel isteksizlik,
– Ereksiyon problemleri
– Erken boşalma,
– Testis disfonksiyonu
Andropoz tedavisi
Andropoz bir hastalık değil doğal bir süreçtir. Kişi birçok değişim geçirmektedir ve bu değişimler çeşitli şikayetleri de beraberinde getirmektedir. Tedavi bu şikayetlerin hafifletilmesine yönelik planlanır.
Eğer andropoz süreci kişinin hayatını çok fazla zorlaştırmıyorsa ve tolere edilebilir seviyede ise mutlaka tedavi edilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Ciddi ruhsal ve fizyolojik problemler yaşayan hastada testosteron replasmanı tedavisi uygulanabilmektedir. Bunun yanı sıra yaşam tarzında olumlu değişiklikler yapmak, beslenmeye dikkat etmek, düzenli uyku uyumak, sosyal hayatı uygun şekilde düzenlemek ve uygun fiziksel aktiviteler yapmak şikayetleri azaltmada oldukça etkilidir. Özellikle kilo kontrolüne her zamankinden daha fazla dikkat etmek kişinin genel sağlığını koruması için de önemlidir.