Hastanemizde cerrahi işlem kararı verilen hastalar muayene oldukları hekim tarafından anestezi hekimine yönlendirilirler.
Anestezi hekimine başvuran hasta anestezi uzmanı doktor ile tanışır ve doktor hastanın sağlık durumu ile ilgili değerlendirmeleri yapar. Bu değerlendirmeler ameliyat öncesinde büyük önem taşır. Yapılan değerlendirmeler aşağıdaki gibidir:
1. Hastanın genel sağlık durumu, varsa hastalıkları ile ilgili bilgi
- Alerji durumu, ilaç alerjileri ile ilgili bilgi
- Hangi ilaçları kullandığı ve kullanım sıklığı
- Daha önce geçirdiği ameliyatlar, bu ameliyatlar sırasında kullanılan cerrahi yöntem ve anestezi tekniği hakkında bilgilendirmeler
Ameliyatın ve en önemlisi hastanın güvenliği için, hastanın genel sağlık durumu önem taşımaktadır. Gerektiği durumlarda, ameliyattan önce hastada var olan hastalıklar gözden geçirilerek, ameliyata engel teşkil edip etmedikleri tartışılmaktadır. Hatta duruma göre tedavileri yeniden düzenlenebilmektedir. Hastanın bir alerjisi varsa ve bilgisi varsa bunun anestezi doktoruna belirtmesi gerekmektedir. Bu durum, özellikle ilaç alerjilerinin doktorlar tarafından bilinmesi bu ilaçların ameliyat sırasında kullanılmasını ve olası bir alerjiye bağlı gelişebilecek problemleri önlemek için önem teşkil etmektedir. Bazı ilaçlar kullanıldığında kanamaya meyil yaparak ya da anestezide kullanılan ilaçlarla etkileşerek istenmeyen durumlara sebep verebilmektedir. Bu yüzden kullanılmakta olan bu tür ilaçların bilinmesi, gerekirse ameliyat öncesinde anestezi doktorunun kontrolünde kesilmesi gerekmektedir. Ayrıca anestezi doktorunun hastanın daha önceki ameliyat ve anestezi tecrübesini de bilmesi, öncesinde karşılaşılan zorlukların tekrar edebileceği riskine karşı hazırlıklı olması açısından önem teşkil eder.
2. Anestezi Değerlendirmesinde Öncelikle İstenen Tanı Testleri
- Akciğer filmi,
- Elektrokardiyografi (genellikle 40 yaşından büyük hastalarda istenir),
- Kan sayımı, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri. Ayrıca anestezi doktoru gerekli gördüğü durumlarda başka tetkikler de isteyebilir.
Ameliyat öncesi çekilen akciğer filmi ve elektrokardiyogram ile akciğer ve kalp hakkında detaylı olmayan bir tarama olması sebebiyle kabaca fikir edinilir. Eğer hastanın kalp ile ilgili bir rahatsızlığı varsa ekokardiyografi gibi kalbin fonksiyonlarını daha net gösteren ek testlere ihtiyaç duyulabilir. Bundan başka hastanın kronik bronşit, astım gibi bir akciğer hastalığı varsa yine solunum fonksiyon testi gibi bir ek test daha istenebilir. Ameliyat öncesinde yapılan kan sayımı sonucunda hastada kansızlık olduğu tespit edilirse bu durum tedavi altına alınarak risk en aza indirilir. Ayrıca ameliyat sırasında olası bir kanama göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle hasta için torba kan hazırlanarak önlem alınması önemlidir. Dolayısıyla hastanın kan grubunun ameliyat öncesinde mutlaka biliniyor olması gerekmektedir. Böbrek ve karaciğerin bazı anestezi ilaçlarından etkilendiği görülür. Bu nedenle anesteziden önce hastaya böbrek ve karaciğer fonksiyon testleri yapılarak bu organlar değerlendirilmeli ve yan etkilerden korumak için gerekli önlemler alınmalıdır. Eğer bir bozukluk tespit edilirse mutlaka bununla ilgili tedbirler alınmalıdır. Anestezi öncesi yapılan görüşmede, fizik muayene ve testlerle her hasta için ameliyat riski belirlenmesi gereklidir. Ameliyat ve hastanın güvenliği için riski artıran faktörler düzeltilmeli ve hastalar bununla ilgili detaylı olarak bilgilendirilmelidir.
Anestezi hekimi hastanın cerrahi işlem gerçekleştirilmesine onay verdiği zaman anestezi hekimi tarafından anestezi onamı hastaya anlatılarak, hasta veya vasisinin karşılıklı imzası alınır ve onam hasta dosyasına konulur.
Anestezi ve Reanimasyon