Bademcik Ameliyatı Ne zaman, Nasıl ve Neden Yapılmalı?

Bademcik iltihabı çok sık görülen hastalıklardan biridir. Bademcikler, insan vücudunun savunma mekanizmaları olarak bilinirler. Tıp dilinde “tonsiller” olarak bilinip solunum yolu vasıtasıyla boğaza ulaşabilecek mikropları engelleme ve tanıma görevini üstlenmektedirler. Bundan dolayı vücuda gerekli olan bademcikler, mecbur kalınmadığı sürece ameliyat edilmemelidirler. 

Bademciklerin normalden büyük boyutta olması, sıklıkla iltihaplanması çeşitli sorunları beraberinde getirir. Sık tekrarlayan bademcik iltihabı; çocuklarda büyümenin yavaşlaması, böbrek iltihabı gibi pek çok ciddi rahatsızlığa davetiye verir. 

Kimler bademcik ameliyatı olabilir?

Bademcik ameliyatı gerekli görülmediği takdirde yapılmamalıdır. Bademcik ameliyatının yetişkinlere ve 4 yaş üzerindeki çocuklara yapılmasında sakınca görülmemektedir. 

Amerikan Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Akademisi bazı gereklilikler sıralamıştır. Bunlar;

* Kişi 1 yılda 7, 2 yıl üst üste yılda 5 veya 3 yıl üst üste yılda 3 kez bademcik enfeksiyonu şikâyeti olanlar,

* İlaç tedavisiyle düzelmeyen apseler,

* Kötü ağız kokusu,

* Horlama, ağzı açık uyuma ve nefes kesilmesi problemi olan hastalar.

Bademcik ameliyatı nasıl yapılır?

Sıklıkla tercih edilen yöntem genel anestezi olmakla birlikte oluşan özel durumlarda lokal anestezi yapılabilir. Anestezinin ardından ağız özel bir alet ile açılır. Bademcikler çevresindeki örtüden ve kaslardan sıyrılıp bağlantı yerinden ayrılır. Açık olan ağızdan bademcikler bu yolla alınır. Takiben kanama kontolleri yapılır ve operasyon sonlandırılır. Klasik ameliyatlara istinaden “Thermal Welding ve Koblasyon  “ yöntemi ile bademciklerini doktor onayı ile aldırabilirsiniz. Isı enerjisi kullanılan bu yöntemde dokular zarar görmeden ve hiç kanama olmadan başarılı bir operasyon geçirilir. Ameliyat ve iyileşme süresi oldukça kısalır. Bilmekte fayda var. Her operasyon belli riskler taşır. Bu yüzden doktorunuzdan detaylı bilgi alabilirsiniz. 

Bademcik ameliyatından sonra nelere dikkat edilmeli?

– Bademcik ameliyatı sonrası 24-48 saat içinde istirahat edilmelidir.

– Araba kullanılmamalı ve yorucu egzersizlere kalkışılmamalıdır.

– Ameliyat sonrasındaki ilk 10 gün yaranın iyileşmesi açısından sert gıdalar tüketilmemelidir. Yumuşak ve sıvı gıdalar önerilmektedir.

– Hafif sızlama olursa buzlu su veya dondurma iyi gelecektir.

Your email address will not be published. Required fields are marked *