Koronavirüs ile mücadelenin önem kazandığı bu günlerde bağışıklığı güçlü tutmak bireysel önlemlerden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Uzmanlar koronavirüsten korunmak ve tedavi sürecinin kolay atlatılabilmesi için kişisel temizlik, düzenli uyku, insanlarla yakın temastan kaçınma gibi önlemlerin yanı sıra sağlıklı beslenerek bağışıklığı yüksek tutmanın da önemine dikkat çekiyor.
Hastanemizin Beslenme ve Diyetetik bölümü hekimlerinden Dyt. Tuğçe KIRCILAR bağışıklığı güçlendirmenin 7 yolunu sizler için anlattı.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek için Neler Yapılmalı?
Vücudumuzu enfeksiyonlardan koruyan ve toksik ajanlarla savaşan bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak Koronavirüs’ten korunmak için de çok önemlidir. Öncelikle el ve vücut hijyenine çok dikkat edilmelidir. Bunun yanı sıra düzenli uyku, düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme güçlü bir savunma mekanizması için gerekli unsurlardır.
- Düzenli uyku: Kaliteli bir uyku düzeni bağışıklık sistemi için önemlidir.
- Düzenli fiziksel aktivite: Düzenli egzersiz yapan kişilerin vücut dirençleri daha fazladır.
- Sağlıklı beslenme: Yeterli ve dengeli beslenme bağışıklık sistemini güçlendirmenin temelini oluşturmaktadır. Özellikle antioksidan etkiye sahip vitamin ve minerallerden zengin besinler almak ve su tüketimine dikkat etmek gerekmektedir.
Bağışıklığı Güçlendiren Besinler
– C Vitamini: Portakal, limon, mandalina, tere, maydanoz, roka gibi C vitamininden zengin besinler vücuttan zararlı maddelerin atılmasında önemli rol oynar. C vitamini içeren meyveler soyulduğu anda hemen tüketilmeli, çiğ tüketilebilen sebzeler pişirilmeden tüketildiğinde daha faydalı olmaktadır.
– A Vitamini: Yumurta, süt, balık, ıspanak, portakal, havuç gibi sarı, turuncu ve yeşil renkteki sebze ve meyvelerde bulunan A vitamini sayesinde vücutta antikor oluşumu artar ve enfeksiyonlara karşı koruma görevi görür.
– E Vitamini: Antioksidan özelliği olan vitaminlerden birisi de E vitaminidir. Fındık, ceviz, badem, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve tahin gibi besinlerde bulunmaktadır.
– D Vitamini: Kış aylarında birçok insanda eksikliği bulunan D vitamininin en önemli kaynağı güneştir. Önemli seviyede eksikleri bulunan kişilerin takviye kullanması önerilir.
– Çinko: Vücut direncini arttıran Çinko; kırmızı et, kabuklu deniz ürünleri ve karaciğer gibi hayvansal kaynaklı besinlerde zengindir. Fındık, ceviz gibi kuruyemişler ve kuru baklagiller de orta düzey kaynaklarıdır.
– Omega 3 ve Omega 9: Balık, keten tohumu, ceviz, semizotu, zeytinyağı gibi gıdalarda bulunan bu yağ asitleri bağışıklık sistemi için oldukça önemlidir.
– Prebiyotikler: Yoğurt ve kefir tüketimi de bağışıklığı güçlü tutmak için önemli besinlerdir. Antimikrobiyal aktiviteyi üst düzeyde tutan prebiyotikler florayı güçlendirir. Fermente yoğurt, kefir, boza, tarhana ve turşu gibi besin ürünlerinde bulunur.