Bebeklerde cilt hastalıkları nelerdir? Bebeklerin cilt sağlığını korumak için neler yapılmalıdır? Sizler için derledik.
Deri, vücudumuzun ısı düzenlemesinde görev yapan bir organdır. Aynı zamanda deri, yapısında bulunan sinir ağları sayesinde soğuk, sıcak, yanma gibi duyuların algılanmasını sağlamaktadır. Enfeksiyon ajanlarına karşı koruma sağlayan derinin vücut ısısını düzenlemedeki rolü, özellikle yenidoğanlarda ve süt çocuklarında büyük önem taşımaktadır.
Yenidoğanlarda cilt rengi pembe-kırmızıdır. Zamanında doğan bir yenidoğanda deri ve deri ekleri tamamen gelişmiştir ve bebeğin cildi vernix caseosa adlı koruyucu bir katman ile kaplıdır. Erken doğan bebeklerin derisi ise incedir. Tırnakları pek gelişmemiş, yağ dokusu az ve lanugo tüyleri fazladır. Bu sebeple erken doğan bebeklerde, derinin koruyucu özelliği doğumdan 2-3 hafta sonra kazanılmaktadır. Yenidoğan bebeklerin cildi çok daha hassas ve ince olduğundan özel bir bakım gerektirmektedir.
Bebeklerde Hangi Cilt Hastalıkları Görülür?
Bebeğinizin cildinde meydana gelebilecek bazı cilt hastalıkları şu şekilde olabilir:
Doğum Lekeleri
Yenidoğan bebeklerin cildinde medyana gelebilecek hastalıklar;
- Mongol lekesi: Genellikle sırt ve kalça bölgesinde görülen gri, mavi renkli lekedir. Çoğunlukla 1-2 yaş civarında kaybolmaktadır.
- Hemanjiom (damar beni, gül lekesi): Pürüzlü yapıda, kabarık ve çileğe benzer doğum lekesidir. Genellikle tedavi gerektirmez ve 1 yaşına doğru kendiliğinden gerileme gösterir.
- Salmon lekesi (leylek ısırığı): Burun kökü, alın ve üst göz kapağı bölgelerinde meydana gelen koyu pembe renkli lekelerdir.
Beneklenme (kutis marmoratus): Enfeksiyon ve ani ısı değişimlerine bağlı oluşan deride kırmızı- mor renkteki dalgalanmalardır. Bu durum deride mermer görüntüsüne de neden olmaktadır. Genellikle kendiliğinde geçer. Ancak doğumsal hipotiroidili bebeklerde bu süreç uzayabilmektedir.
Deride yağ bezleri: Genellikle burun ve üst dudaklarda meydana gelen ince, sarımsı kabarık oluşumlardır. Birkaç hafta içinde kendiliğinden kaybolmaktadır.
Tüyler (lanugo): Yenidoğanların özellikle sırt, omuz ve yüz bölgelerinde belirgin olmak üzere lanugo adı verilen ince tüyler bulunmaktadır. Bu tüyler genellikle doğumdan sonraki ilk hafta kaybolurlar.
Toksik eritem: Doğumdan 1-2 gün sonra ortaya çıkan, toplu iğne başı büyüklüğünde beyaz- sarımsı kabarıklık içeren kırmızı döküntülerdir. Genellikle bir hafta içinde kaybolurlar ve tedavi gerektirmezler.
Milia: Burun, alın ve çenede meydana gelen toplu iğne başı büyüklüğünde beyaz renkteki kabarcıklardır. Genellikle birkaç hafta içinde kaybolur ve tedavi gerektirmezler.
Miliaria (isilik): Ter bezleri kanallarının tıkanması sonucu oluşmaktadır. Ortamın sıcak olması, kalın giysiler ve ateşli hastalıklar isilik oluşumunu tetiklemektedir. Bebeklerde isilik üç değişik şekilde meydana gelebilmektedir; kırmızı benekler, içi su dolu kırmızı küçük oluşumlar, içi minik iltihaplı oluşumlar.
Yenidoğan aknesi: Genellikle yanak, alın, göğüs ve sırt bölgelerinde gözlemlenmektedir. Anneden geçen hormonlar veya adrenal bezlerin hiperaktif olmasına bağlı olarak oluşabilir. Genellikle tedavi gerektirmez kendiliğinden iyileşir.
Bez dermatiti (pişik): Derinin uzun süre ıslak bezle temas etmesi sonucu oluşmaktadır. Bu nedenle bebek bezi sık sık değiştirilmelidir. 1 hafta içerisinde iyileşmeyen pişiklerde doktora başvurulmalıdır.
Seboreik dermatit (konak): Genellikle yağ bezlerinin yoğun olduğu bölgelerde (kafa derisi, kaş bölgesi, alın) meydana gelmektedir. Doğumdan sonraki aylarda kendiliğinden kaybolmaktadır.
Bebeklerin cilt sağlığı için öneriler
Yenidoğan bebeklerin cildi daha hassas ve ince olduğundan özel bir bakım gerektirmektedir. Ayrıca Yenidoğanlarda dolaşım sisteminin tam gelişmemiş olmasına bağlı olarak, doğum sonrası cilt hastalıkları daha sık gözlemlenebilmektedir. Bebeğinizin cilt sağlığı için bazı öneriler;
- Bebeğin kıyafetleri ortam ısısına göre seçilmeli ve vücudun hava almasını sağlayan pamuklu giysiler tercih edilmelidir. Böylece isilik, pişik oluşumu engellenecektir.
- Soğuk ve rüzgârlı hava bebeklerin cildini kurutup egzamaya yol açabilir. Bunun için eldiven, atkı, bere kullanılarak soğuk hava ile cildin teması kesilmelidir.
- Bebeklerin cilt bakımındaki en önemli faktörlerden biri de güneş korumasıdır. Bu nedenle bebekleri dışarı çıkarmadan önce en az spf 30 güneş kremi kullanılmalıdır.
- Bebeklerin cilt sağlığı için, alkol ve parfüm içeren ürünler kullanılmamalı, ph değeri nötr ürünler tercih edilmelidir.
- Egzaması bulunan bebeklerde; koltuk altı, kasık, ayak, saçlı deri uygun temizleyicilerle yıkanmalıdır. Ayrıca ciltteki kurumaya en aza indirgemek için son durulamada banyo yağı kullanılabilir.
- Cilt problemleri olan bebeklerde tırnak boyu kısa tutulmalıdır.