Yenidoğan bebeklerde çeşitli sağlık kontrolleri ve muayeneler gerçekleştirilir. Ancak çoğu zaman bebeklerde ilk göz muayenesi ihmal edilmektedir. Yenidoğan bebeklerde tespit edilebilen göz hastalıkları konusunda erken teşhis ve tedavi çok önemlidir ve ihmal edilmemelidir.
Bebeklerde ilk göz muayenesi, gözbebeği büyütüldükten sonra çeşitli teknolojik cihazlar ile ön ve arka göz bölümleri incelenerek yapılmaktadır.
Bebeklerde İlk Göz Muayenesi Ne Zaman Yapılmalıdır?
Yenidoğan bebeğinizde herhangi bir problem gözlemlemeseniz bile özellikle ilk 6 ay içinde mutlaka göz muayenesini yaptırmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü bebeklerde görme kusuru olsa dahi bunu size anlatamaz ve siz de bunun farkında olmayabilirsiniz.
Gelişen tıbbi teknoloji sayesinde bebek 1 aylıkken bile astigmat minimal kaymalar varsa tespit edilebilmekte ve erkenden müdahale edilerek başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Üstelik yapılan göz muayenesi bebekleri korkutacak ya da onları rahatsız edecek nitelikte değildir.
Bebeklerde Göz Muayenesi Hangi Sıklıkla Yapılmalıdır?
Öncelikle ilk 6 ayda yapılan ilk göz muayenesi sonrasında bebeklerin yaklaşık yılda bir kez göz muayenesi olması gerekmektedir. Göz sağlığı ile ilgili ihmaller istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bunun önüne geçmek için senede bir kere göz muayenesi yaptırılması önerilmektedir. Her sene göz muayenesi yaptıramayan ailelerimiz için de 2 – 2,5 yaş civarında ve okul öncesi dönemde göz muayenesi öneriyoruz. Özellikle okula başlayacak olan çocukların göz muayenesinin yaptırılmış olması çok önemlidir. Çünkü göz sağlığı ile ilgili problemler çocukların dersteki başarısını ve katılımını da ciddi oranda etkilemektedir.
Erken Doğum Retinopati Riskini Artırır!
Erken doğum ile dünyaya gelen bebeklerde prematüre retinopatisi adı verilen hastalığın görülme riski oluşur. Bunun sebebi bebeğin retinasının damarlarının tam gelişemeden doğmuş olmasıdır. Bu nedenle bebeğiniz erken doğmuşsa göz dibi değerlendirmesi yapılarak prematüre retinopatisi hastalığı araştırılmalı ve gerekli ise tedavisine başlanmalıdır.
Erken Tanı Her Hastalık Tedavisinde Önemlidir
Diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi göz hastalıklarında da erken teşhisin önemi büyüktür. Göz hastalıkları konusunda ailelerin çocukları için dikkat etmesi gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Bebeğinizin ilk göz muayenesini ilk 6 ay içerisinde yaptırın.
- İlk bir aydan sonra bebeğinizin sizle göz kontağı kurup kurmadığına dikkat ederek, göz fonksiyonlarını takip edin. Herhangi bir kuşkunuzda vakit kaybetmeden uzman bir hekime danışın.
- Bebeğinizin gözünde şekil ya da renk bakımından farklılık olduğunu düşünüyorsanız bebeğinizi uzman bir hekimin muayene etmesini sağlayın.
- İlk göz muayenesinde bir sorun olmayan bebeğinizin en geç 1,5 yıl sonra tekrar göz muayenesini yaptırarak ilk 6 aydan sonra büyüdükçe ortaya çıkabilecek şaşılık ve görme kusurları ile ilgili hastalıklar için erken teşhis ve tedavi şansınızı artırın.
- Erken doğum ile dünyaya gelen bebeğiniz için doğumdan sonra rutin olarak göz kontrollerini yaptırmayı ihmal etmeyin.
Bebeklerde ilk göz muayenesi, gözbebeği büyütüldükten sonra çeşitli teknolojik cihazlar ile ön ve arka göz bölümleri incelenerek yapılmaktadır.