Burun estetiği ameliyatına Rinoplasti denilmektedir. Septorinoplasti ise burnun daha iyi nefes alması aynı zamanda doğal ve estetik görünümde olması için yapılan burun ameliyatlarıdır. Septorinoplastide amaç burnun hem estetik hem de fonksiyonel açıdan iyileştirilmesidir.
Burnun işlevi nefes almaktır. Bu nedenle tek başına estetik operasyon yeterli görülmemekte iyi nefes alabilmek de burun ameliyatlarında en önemli faktör olarak değerlendirilmektedir.
Doğal Burun Estetiği
Son dönemlerde insanlarda estetik burun kavramı oldukça değişmiştir. Yaklaşık 10 sene önce burun ameliyatı olmayı düşünen kişiler daha kavisli, kalkık ve estetikli olduğu belirgin olan burun görünümünü tercih ediyordu. Son yıllarda ise hastalar daha doğal görünen burunlar tercih ediyorlar.
KBB hekimimiz Op. Dr. Mehtap ÖZKAHRAMAN KIRIK burun estetiği ile ilgili merak edilenleri sizler için anlattı. Aşağıdaki linkten ilgili videomuzu da izleyebilirsiniz:
https://www.leventhastanesi.com.tr/levent-hastanesi-tv/burun-estetigi-hakkinda-merak-edilenler
Burun estetiği muayenesi
Burun estetiği öncesi muayenede estetik problemlerle birlikte sinüzit, nefes alma güçlüğü, alerji gibi şikayetler de dikkate alınmakta ve ameliyat planlaması detaylı bir muayene sonrasında yapılmaktadır.
Öncelikle hastalarımız görsel olarak muayene edilir. Burundaki estetik problemin ne olduğu ve hastanın beklentisi ile ilgili görüşme gerçekleştirilir. Bu noktada hastanın beklentileri ve istekleri çok önemlidir. Aynı zamanda hasta beklentilerinin yüz tipi ve burun fonksiyonlarına ters düşmemesi gerekiyor. Bu nedenle hastanın fotoğrafı çekildikten sonra hasta ile birlikte detaylı bir değerlendirme yapılıp birlikte karar alınmaktadır.
Burun estetik ameliyatı öncesinde hastaların ameliyat öncesi ve sonrası nelere dikkat etmesi gerektiği, oluşabilecek komplikasyonlar, iyileşme süresi ve hangi süreçlerden geçileceği ile ilgili bilgilendirilmesi gerekmektedir. Bu noktada operasyonu gerçekleştirecek olan hekimin hastayı doğru şekilde yönlendirmesi hastanın memnuniyeti ve süreci sağlıklı geçirebilmesi için oldukça önemlidir.
Görünüm ile alakalı muayene ile birlikte burun fonksiyonel olarak değerlendirilir. Bu nedenle burnun iç muayenesi de yapılmaktadır. Burnun iç kısmında nefes almayı zorlaştıracak etkenlerin olup olmadığı tespit edilmektedir. İç muayene sırasında; burun içinde eğrilik olup olmadığı, burun etlerinin büyüklüğü, sinüzitin varlığı teşhis edilebilmektedir. Gerekli durumlarda radyolojik görüntüleme sistemlerinden de yararlanılmaktadır.
Yüz tipine uygun burun estetiği
Bazı hastalar ünlü ya da beğendiği birinin burun fotoğrafı ile estetik için başvurabilmektedir. Ancak her burun tipi herkes için estetik bir görünüm sunmayabiliyor. Bir kişide çok güzel görünen bir burun başka bir kişide güzel görünmeyebilir. Çünkü herkesin yüz tipi farklı ve her burun da kendi içerisinde eşsizdir. Bu nedenle ideal burun estetiği için yüz tipine ve simetrisine en uygun olan ve doğal görünen bir burun tasarlanmalı ve ameliyat buna göre planlanmalıdır.
Burun Estetiği Ameliyatında Kullanılan Teknikler
Burun estetiğinde yapılacak işleme göre kullanılan ameliyat yöntemi de değişebilmektedir. Örneğin burun ucu ile ilgili işlem yapılacaksa açık teknik tercih edilmektedir. Burun ucuna müdahale yapılmayacaksa ve burnun iç kısmından işlem yapılmasına uygun olan hastalarda kapalı teknik ile ameliyat yapılabilmektedir.
Bunun yanı sıra çekiç ile burun kemiğini kırma, büyük tamponlar kullanma gibi hastaları tedirgin eden yöntemler geride kaldı. Yeni teknolojiler ile birlikte burun estetiği operasyonlarında kullanılan aletler değişmiştir. Ameliyat sırasında içinden hava geçen yaprak şeklinde silikon splint kullanılmaktadır. Bu sayede ameliyattan hemen sonra hasta rahatlıkla nefes alabilmektedir.
Burun estetiği ile ilgili sıkça sorulan sorular için: /saglik-rehberi/burun-estetigi-ile-ilgili-sikca-sorulan-sorular linkinden yazımızı inceleyebilirsiniz.
Estetik Burun Ameliyatında Anestezi
Burun ameliyatları yaklaşık 2 saat kadar sürebilmektedir. Çok küçük dokunuşların yapıldığı ameliyatlar dışında genellikle genel anestezi yöntemi kullanılır. Ameliyatta kullanılacak anestezi yöntemi lokal anestezi olsa dahi operasyon poliklinik ortamında değil ameliyathanede gerçekleştirilmelidir.
Estetik burun ameliyatı sonrası iyileşme
Ameliyatta kullanılan splintin hava geçmesi sayesinde hasta ameliyattan hemen sonra burnundan nefes alabiliyor. Ameliyat sonrasında bir süre yüzde şişlik, morluk ve ödem görülebilmektedir. Bu tür komplikasyonlar ve iyileşme süresi de cilt tipi vb. etkenlere bağlı olarak kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Burun kemiği ameliyat esnasında kırılmamakta şekillendirilmektedir. Çekiç vb. aletler yerine ultrasonik piezzo cerrahi cihazı, mikto testere gibi malzemeler kullanıldığı için komplikasyon riskleri azalmış ve iyileşme süresi de eskiye göre çok daha kısalmıştır.
Burun estetiği sonrası dikkat edilmesi gerekenler başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.