Bronşit akciğerlerin küçük hava yollarında tıkanıklığa sebep olan ve bronş tüplerinin iltihaplanması ile oluşan bir hastalıktır. Kış ve ilkbahar aylarında salgınlar olarak da görülebilen bronşit, soluk borusunda ya da bronşlarda görülür. Soğuk, nem, kirli hava gibi etkenler bronşite zemin hazırlamaktadır. Akut bronşit bir haftada düzelebilirken, sık sık tekrarlandığında kronik bronşit oluşabilir. Bu durumun sebebi astımın varlığı olabilir. Bu nedenle bronşitten korunmak ve bu konuda bilinçli olmak çok önemlidir. Çocuklarımızı bronşitten korumak için bazı önlemler alabiliriz.
Sigara Dumanına Dikkat
Sigara kullanıyorsanız bu durumdan çocuğunuzun etkilenme ihtimali çok fazladır. Yanında sigara içmeseniz dahi üzerinize sinen sigara kokusu bile çocuğunuzu etkileyebilir. Daha önce sigara içilmiş ortamda da havalandırsanız bile sigara kokusu tam olarak geçmez, eşyalara siner. Bu nedenle sigarayı bırakmanızı öneriyor, eğer bırakma durumunuz yoksa da evde kapalı alanlarda içmemenizi tavsiye ediyoruz. Sigara içtiğinizde kıyafetlerinize sinen sigara kokusundan çocuklarınızı uzak tutmanız da alınabilecek önlemlerden biridir.
Grip ve Zaturre Aşısı İhmal Edilmemeli
Kreş gibi kalabalık ortamlarda bulunan çocukların ekim – kasım aylarında yılda bir kere grip aşısı olmaları onları olası hastalıklardan koruyacaktır. Özellikle astımı olan ve sık sık bronşit olan çocukların da grip aşısı olması gerekir. Ayrıca kronik astım ve kronik bronşit durumlarında zatürre aşısını öneriyoruz.
Hijyen Alışkanlığı Kazandırmak Önemli
El yıkama alışkanlığının yanı sıra doğru bir şekilde el nasıl yıkanır çocuklarımıza öğretmeli ve bunu alışkanlık haline getirmelerini sağlamalıyız. Ebeveynler çocuklar için rol modeldir. Bu nedenle çocuğunuza bir şey öğretmenin ve bunu kalıcı bir alışkanlığa dönüştürmenin en iyi yolu onlara örnek olmaktır.
Bir başka önlem ise hapşırırken ve öksürürken elleri ile değil, kolları ile ağızlarını kapatmaları gerektiğini öğretmektir. El yoluyla çok fazla hastalık yayılmaktadır. Ellerimiz her daim hijyen olmalıdır. Bu nedenle kollarımızla ağzımızı kapatmak gerekir.
Çocuğunuz Bronşit Hastasıysa
Bronşitten korunmak için birçok öneride bulunduk. Ancak çocuğunuz bronşite yakalandıysa tedaviye yardımcı olabilecek, yapabileceğiniz ve dikkat etmeniz gereken bazı noktalardan bahsetmek istiyoruz.
Tüm aile gribal enfeksiyondan kendini korumalı böyle bir durum oluşursa da enfeksiyonun çocuğa bulaşmasını önlemek için maske kullanılmalıdır.
Bronşit hastası olan çocuğunuzun bol sıvı tüketmesini sağlamalısınız. Akciğerlerine belli aralıklarla mesaj yapabilirsiniz.
Çocuğunuzu kir, toz ve dumandan uzak tutmalısınız. Bu nedenle sigara konusunda fedakarlık yapmanız da gerekmektedir. Sigara dumanı ve kokusu çocuğunuzu çok kötü etkileyecektir.
Son olarak bronşit evde tedavi edilebilecek bir hastalık değildir. Mutlaka bir sağlık kuruluşuna gitmeli ve tedaviye başlatmalısınız.