Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonları özellikle kış aylarında sıklıkla karşılaşılan sağlık problemlerinden birisidir. Havaların soğuması ile birlikte çocuklar soğuk algınlığına maruz kalır ve enfeksiyon sürekli bulaş yolu ile çocuklar arasında yaygınlaşır.
Üst solunum yolu enfeksiyonları nelerdir?
Rinit (Nezle)
Rinit, halk arasında soğuk algınlığı veya nezle olarak bilinmektedir. Üst solunum yollarını etkileyen rinit damlacık yoluyla bulaşmaktadır. Alerjik bünyeye sahip çocuklar daha uzun sürede iyileşebilmektedir. Uygun bir tedavi ile kontrol altına alınabilen rinit ile bir çocuk yılda ortalama 3-4 kez karşılaşabilmektedir ve bu durum normal kabul edilmektedir.
Grip
Influenza adı verilen virüslere maruz kalınması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Nezle gibi grip de damlacık yolu ile bulaşmaktadır. Nezleye göre hastalık daha ağır seyredebilmektedir.
Ayrıca bkz. : /saglik-rehberi/ust-solunum-yolu-enfeksiyonu-grip-ve-nezle
Orta Kulak İltihabı
Genellikle nezle ve grip nedeniyle oluşan orta kulak iltihabı en sık görülen solunum yolu enfeksiyonlarından birisidir. İşitme duyusuna zarar verme riski olduğu için mutlaka tedavi edilmelidir.
Ayrıca bkz: /saglik-rehberi/orta-kulak-iltihabi
Sinüzit
Yüz kemiklerindeki boşluklar içerisinde iltihap oluşması ile meydana gelmektedir. Burun tıkanıklığı baş ağrısı gibi belirtilerle kendisini göstermektedir.
Ayrıca bkz: /saglik-rehberi/sinuzit-belirtileri-ve-tedavisi
Diğer solunum yolu hastalıkları ise; faranjit, akut faranjit (tonsilit), larenjit, bronşiyolit, bronşit, pnömoni (zatürre) şeklinde sıralanabilmektedir.
Bakteriyel Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu ve Kalp Romatizması İlişkisi
Çocuklarda bakteriyel üst solunum yolu enfeksiyonu, sadece bir enfeksiyon olarak görülmemelidir. Kalp Romatizması denen, kalpte kalıcı kalp kapakçığı sorunlarına neden olan hastalık, tedavi edilmeyen Bakteriyel Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarından kaynaklanır. Boğaz testleriyle, enfeksiyona neden olan etkenin, bakteri mi, virüs mü olduğunun belirlenmesi, bu nedenle çok önemlidir.
Tanı ve tedavi
İki türlü boğaz testi vardır: Hızlı test ve Boğaz kültürü. Hızlı test, yaklaşık yarım saatte sonuç verir, doğruluk oranı %70-80 dir. Pozitif çıkarsa, bakteri var demektir ve hemen antibiyotik tedavisine başlanır. Negatif çıkarsa, hemen antibiyotik başlanmaz. Boğaz kültürü beklenir, bakteri ürerse antibiyotik başlanır.
Bakteriyel üst solunum yolu enfeksiyonları ile kalp romatizması arasındaki ilişki dikkate alınması gereken bir durumdur. Bakteriyel enfeksiyonlarda, uygun antibiyotik, 10 gün süreyle kullanıldığında, Kalp Romatizması önlenmiş olur. Kalp Romatizmasına bağlı Kalp Hastalığı, Avrupa Ülkelerinde yok denecek kadar az görülürken, ülkemiz için çok önemli bir sağlık sorunudur. Sadece bu koruyucu tedaviyle, ülkemizdeki Kalp Romatizması Hastalığını çok aza indirebiliriz ve indirmeliyiz.
Kalp romatizması ile ilgili ayrıca bkz: /saglik-rehberi/kalp-romatizmasi-nedir
Sağlıklı ve güzel günler dileriz.