Beta mikrobu boğazda enfeksiyona sebep olan bir bakteridir. Beta enfeksiyonu tedavi edilmediğinde çocuklarda eklem ve kalp romatizmasına sebep olabilmektedir. Bunların yanı sıra sinüzit, böbrek iltihabı, orta kulak iltihabı ve zatürre gibi hastalıklara da yol açabilmektedir. Özellikle 5 – 15 yaş arası çocuklarda sık görülen bir enfeksiyondur. Damlacık yoluyla veya solunum yoluyla bulaşan beta mikrobunun kuluçka süresi 2 – 5 gündür.
Beta enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?
Sıklıkla;
– Yüksek ateş,
– Boğaz ağrısı,
– Baş ağrısı,
– Halsizlik.
Ayrıca bu belirtilere aşağıdaki bulgular da eşlik edebilir:
– Yutma güçlüğü,
– Titreme,
– Kas ve eklem ağrısı,
– Karın ağrısı,
– Bulantı,
– Kusma,
– Ağız kokusu.
Muayene sırasında lenf bezlerinde şişlik, boğazda ve bademciklerde şişlik ve kızarıklık gibi bulgular tespit edilebilir. Bazı çocuklarda beta mikrobunun salgıladığı bir toksin nedeniyle vücudunda kırmızı nokta şeklinde döküntüler meydana gelebilir. Bu tür durumlarda hastalık halk arasında “kızıl” olarak da adlandırılır.
Beta enfeksiyonunda tanı ve tedavi
Hastanın öyküsü ve fizik muayene bulguları ile hastalık teşhis edilebilir. Ancak kesin tanı için birtakım tetkiklerin yapılması daha uygun olacaktır. Boğaz kültürü bunlardan en önemlisidir. Beta mikrobu pozitifse kültürde üreme saptanır.
Beta enfeksiyonu tedavisi
Beta enfeksiyonu mutlaka tedavi edilmesi gereken bir enfeksiyondur. Tedavi edilmediğinde farklı hastalıklara ve komplikasyonlara sebep olabilmektedir.
Tedavide viral üst solunum yolu enfeksiyonlarından farklı olarak antibiyotik kullanılmaktadır. İlk seçenek ise penisilindir. Antibiyotik tedavisine başlandıktan 24 saat sonra bulaşıcılık ortadan kalkar. Ateşin düşmesi ve antibiyotik kullanımından 24 saat sonrasında hastanın okula, kreşe vb. gitmesinde bir sakınca yoktur.
Tekrarlayan enfeksiyonlar
Bademciklerde bir sene içerisinde beş veya daha fazla kez enfeksiyon durumu oluştuğunda, beslenme ve solunumda sorunlar oluşmaya başladığında bademciklerin alınması gerekebilmektedir. Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonu özellikle kış ve sonbahar aylarında sıklıkla meydana gelebilmektedir. Ancak bu durum çocuğun hayatını olumsuz etkilediğinde ve çok sık tekrarlandığında yapılması gereken bademciklerin cerrahi yöntemle alınması olacaktır.
Beta enfeksiyonunda taşıyıcılık
Bazı çocuklar hiçbir belirti göstermediği halde bu mikrobu taşıyabilmektedir. Taşıyıcılar hastalığı bulaştırmazlar. Genellikle beta taşıyıcısı olan hastalarda tedavi gerekmemektedir. Bazı riskli durumlarda ise taşıyıcıların da tedavi olması gerekebilir. Bu durumları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
– Beta enfeksiyonu salgın riski olduğunda
– Ailede veya çocukta romatizmal ateş görüldüğünde,
– Ailede kalp romatizması öyküsünün bulunması durumunda,
– Ailede veya çocukta glomerulonefrit geçiren olduğunda,
– Ailede veya çocukta kızıl hastalığı görüldüğünde,
Taşıyıcıların tespiti ve tedavisi gerekebilmektedir.