Çocukları Ev Kazalarından Korumak için Alınacak 29 Önlem

Çocukların ev içinde güvenliğini sağlamak, olası kazalara karşı onları korumak biz ebeveynlerin görevidir. Özellikle küçük yaştaki çocuklar ev içinde oluşabilecek kazalara karşı savunmasızdır. Ebeveynler olarak ev içinde çocukların güvenliğini sağlamak için alabileceğimiz birçok önlem bulunmaktadır.

Ev içi kazalara karşı çocukları korumak için hangi önlemleri alabiliriz?

1. Köşe ve kenarları keskin olan eşyalar çarpma düşme gibi kazalara sebebiyet verebilir. Keskin kenar / köşelere yuvarlatılmış ve yumuşak olan koruyucu aparatlar monte edilmelidir.

2. Ocak soba gibi yanma riski taşıyan ısı kaynaklarının önüne çocukların erişmesini engelleyebilecek şekilde özel güvenlik bariyeri koyulmalıdır.

3. Kullanılan yüksek mama sandalyelerinin emniyet kemeri olması ve çocuk otururken bu kemerin mutlaka takılması gerekmektedir.

4. Çekmeceler de küçük çocuk ve bebeklerin kendini yaralayabileceği eşyalardır. Çocuklar çekmecelere tırmanmaya çalışabilir ya da parmaklarını çekmece arasına sıkıştırabilir. Bunu önlemek için çekmecelere özel çocuk güvenlik kilitleri takılmalıdır.

5. Pencerelerin önünde çocukların tırmanmasını sağlayabilecek mobilya ve eşyalar bulundurulmamalıdır.

6. Bebeklerin yürüteç ile yürüme alışkanlığı kazandırılmaya çalışılması da birçok kazaya sebep olabilmektedir. Bu nedenle yürüteç kullanılmamalıdır. Yürüteçler takılıp düşmeyle kafa travmasına, etraftaki örtüleri çekip eşyaları üzerine düşürmesine vb. kazalara sebep olabilir.

7. Bebeğe verilen oyuncakların seçimine de dikkat edilmelidir. Özellikle küçük parçalardan oluşan oyuncaklar ağza götürülebilir ve solunum yoluna kaçabilir. Bu tür ciddi kazalar ani boğulmalarla sonuçlanabilir. Ayrıca poşet, balon gibi bebeğin nefes almasını önleyebilecek eşyalar da verilmemelidir.

8. Evdeki tüm prizler olası bir elektrik çarpmasını önlemek için plastik koruyucu kapaklar takılarak güvenli hale getirilmelidir.

9. Kimyasal içeren maddeler, temizlik ürünleri, kozmetik ürünler, ilaçlar zehirlenmelere sebebiyet verebilir. Bu nedenle çocukların ulaşamayacağı yerlerde örneğin kilitli dolaplarda tutulmalıdır.

10. Karpuz, elma vb. meyveler çekirdeksiz verilmelidir. Bu tür çekirdeği olan meyvelerin çekirdekleri çocukların nefes borusuna kaçabilmektedir.

11. Kuruyemiş, çekirdek, nohut, leblebi gibi yiyeceklerin solunum yolunu tıkama riskini karşı rendelenip verilmesi gerekmektedir.

12. Bilezik, kolye, küpe, künye, küçük altın, nazar boncuğu gibi takılar bebekler için tehlike oluşturur. Bu tür süs aparatları ve takılar bebeklere takılmamalıdır.

13. Mümkün olduğunca bebekler mutfaktan uzak tutulmalıdır.

14. Tava, tencere gibi kulplu mutfak gereçlerin kulpları içe dönük olmalıdır. Bebeğinizin ulaşamayacağı şekilde bulunmalıdır.

15. Yemek pişirirken ocağın arka gözü kullanılmalıdır.

16. Kesici ve batıcı ev gereçleri ve aletleri çocukların erişemeyeceği yerlerde bulunmalıdır.

17. Çamaşır makinası, kurutucu ve bulaşık makinası gibi eşyaların kapakları sürekli kapalı tutulmalıdır.

18. Tuvalette klozet kapağı kapalı tutulmalı, gerekirse özel aparat yardımıyla kilitlenmelidir.

19. Çocuklar azıcık miktardaki su içinde bile boğulma tehlikesi yaşayabilir. Bu nedenle banyoda leğen ve kova gibi gereçlerin içinde su bırakmamalıdır.

20. Halı ve kilimlerin altının kaymadığından emin olunmalı, hafif ve koşma gibi durumlarda kayma ihtimali olan kilimlerin altına kaydırmaz malzeme koyulmalıdır. Özellikle banyoda kullanılan paspasların altının kaydırmaz olduğundan emin olunmalıdır.

21. Evde merdiven bulunuyorsa giriş ve çıkış kısımları çocuklara özel kapı aparatları ile kapatılmalı ve çocukların merdivene ulaşmaları engellenmelidir.

22. Evde balkon bulunuyorsa ve balkon korkulukları yüksek ve güvenli değilse kapıları mutlaka kilitli tutulmalı, balkon kapısı açık olduğu durumlarda balkona çıkmasını engellemek için önlem alınmalıdır. Çocukların balkon korkuluklarını aşabileceği yükseklikte eşyalar (masa, sandalye) bulunmamalı ya da korkuluklara uzak mesafede konumlandırılmalıdır.

23. Çocuk odasında lambader gibi ayaklı bir aydınlatma kullanılmamalı, aydınlatma tavana ya da duvara monteli ve çocuğun erişemeyeceği yükseklikte bulunmalıdır.

24. Evin içindeki yüksek dolaplar ve mobilyalar duvara sabitlenmelidir.

25. Yüksek mobilya üzerlerine ufak bir sarsıntı ile düşüp kırılabilecek cam eşyalar, ağır dekoratif ürünler, saksı vb. eşyalar bulundurulmamalıdır.

26. Yemek masalarının üzerine serilen örtüler çocukların erişebileceği uzunlukta olmamalıdır.

27. Elektronik eşyalar çocukların erişemeyeceği mesafede olmalı, TV gibi eşyalar alçakta ise duvara sabitlenmelidir.

28. Çocuk karyolası tekerlekli ise stoperli olarak tutulmalıdır.

29. Mutfakta su sebili varsa ve çocuğun erişebileceği mesafedeyse sıcak su bölümü iptal edilmelidir veya sebil çocuğun ulaşamayacağı yükseklikte tutulmalıdır.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *