Crohn Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Crohn hastalığı, sindirim sisteminde ortaya çıkan ciddi rahatsızlıklardan biridir. Bu rahatsızlığın nedeni tam olarak bilinmese de genetik ve çevresel faktörlerin Crohn hastalığının oluşumunda etkisi olduğu düşünülmektedir. Sindirim sisteminin nerdeyse her bölümünde ortaya çıkabilen bu hastalığın kesin bir tedavi yöntemi ise bulunmamaktadır.

Gastrointestinal sistemde ağızdan anüse kadar büyük bir kısmın iltihaplanmasına yol açabilen Crohn hastalığı, sindirim sisteminde bir veya birkaç bölüme tutunabilir. Ancak genellikle kalın bağırsağın başlangıç bölgesi ile ince bağırsağın son bölümü olan ileumda Crohn rahatsızlığına rastlanır. Bu hastalık her yaşta görülebildiği gibi en sık rastlanan dönem 20-30 yaş arasıdır. Erkekler ve kadınlar arasında eşit oranda görülen Crohn hastalığı, tüm etnik kökenleri etkisi altına alabilen bir hastalıktır.

Crohn Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Belirtiler diğer hastalıklarda olduğu gibi kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Hastalığa işaret eden başlıca Crohn hastalığı belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Karın ağrısı
  • Ateş
  • İshal
  • Bazı kişilerde şişkinlik ve kabızlık
  • Dışkıda iltihap ve kana rastlama
  • Anüsün çevresinde çatlak oluşması
  • Mide bulantısı ve kusma

Crohn Hastalığı Nedenleri

Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Yapılan araştırmalara göre ailede hastalık öyküsü bulunan kişilerde bu hastalığın görülme riski daha fazladır.

Crohn Hastalığında Teşhis

Hastalığın teşhisi için; çeşitli kan tetkikleri, dışkı örneği analizi, endoskopi, kolonoskopi, biyopsi gibi yöntemlerden yararlanılabilmektedir.

Crohn Hastalığının Tedavisi

Crohn hastalığının kesin tedavisi yoktur. Bu hastalığı yaşayan kişiler, hastalığın durgunlaştığı veya alevlendiği farklı periyotlar yaşarlar. Özellikle alevlenme döneminde uygulanmak üzere çeşitli ilaç ve tıbbi beslenme tedavisine başlanarak hastalığın ortaya çıkardığı semptomlar hafifletilebilir. Ayrıca hastaların %50 ila %70’lik kadar kısmına, en az bir defa cerrahi müdahale uygulanması gerekebilir. Özellikle ilaç tedavisinden cevap alamayan hastalara cerrahi müdahale uygulanabilir.

Crohn hastalığı olan kişilerin özel bir beslenme planı uygulaması oldukça önemlidir. Yüksek posa oranı bulunan besinler Crohn hastalığını tetiklediğinden mümkün olduğu kadar az tüketilmelidir. Özellikle hastaların kabız ya da ishal olduğu durumlarda Crohn hastalığı diyeti özel olarak düzenlenmelidir. Bunun yanı sıra hastalığın aktif yaşandığı dönemlerde sporla uğraşanlar, fiziksel güç gerektiren ağır sporlardan uzak durmalı, fırsat buldukça dinlenmelidir.

Crohn hastalığı tedavisi ile ortaya çıkan sorunların en aza indirilebileceği, bu sayede yaşam kalitesinin büyük ölçüde arttırılabileceği unutulmamalıdır.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *