D vitamini eksikliği neden olur? D vitamini eksikliğinde görülen hastalıklar nelerdir?
D vitamini vücudun en önemli ihtiyaçlarındandır. Olması gerekenden daha az miktarda vücutta bulunması durumunda pek çok hastalığa sebebiyet verebilen D vitamini, dışarıdan alınabilen bir vitamin türüdür. D vitamininin % 95’lik bölümü güneşten geriye kalan % 5’lik bölümü ise takviyeler ile sağlanabilmektedir. Bu vitaminin en önemli görevi kalp ile kas sistemini düzenliyor olmasıdır. Vücutta eksik olması halindeyse son derece ciddi, hatta hayati tehlikeler ortaya çıkabilir.
D Vitamini Eksikliği Neden Olur?
Yapılan araştırmalara göre bu vitaminin eksik olmasının en büyük nedeni güneşte yeterince kalmamaktır. Güneşin UVB ışınları vücuda yeterli oranda temas etmediğinde bu sorun da meydana gelebiliyor. Bazı kişilerde güneş ışınlarının emilimi noktasında sorunlar yaşanabiliyor. Güneşten yeteri oranda faydalanılsa dahi vücutta emilimi az olduğundan D vitamini eksikliği sorunu yaşanabiliyor. Aynı zamanda koyu bir ten rengine sahip olmak, bazı kolesterol ve epilepsi ilaçları, güneş ışınlarının vücut tarafından emilimini önlüyor.
İlerleyen yaş ve bazı böbrek rahatsızlıklarının da aynı sorunu beraberinde getirdiğini söyleyebiliriz. Çölyak hastalığı ile kistik fibrozis hastalığı D vitamini alınsa da vücudun emilimini önleyen hastalıklar arasında yer alıyor. Aynı zamanda fazla kilonun D vitamini ekiskliğine sebebiyet verdiği de kanıtlandı. Kişinin vücut kitle endeksi şayet 30’un üzerindeyse bu sorunu yaşama olasılığı ciddi oranda yükseliyor. Son olarak vejetaryen beslenme şeklinin de D vitamini eksikliğine neden olduğu biliniyor.
D Vitamini Eksikliği Belirtileri Neler?
Bu vitaminin eksik olması pek çok farklı belirti ile kendini belli ediyor. Bu belirtiler aynı zamanda farklı hastalıkların belirtileri olarak da karşımıza çıkıyor. Ancak yine de aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşayanların mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekiyor. Gerekli tetkiklerin yapılmasının ardından belirtiye sebebiyet veren sorun da kısa sürede saptanacaktır.
- Vücudun genelinde yaşanan kemik ağrıları
- Depresyon
- Kaslarda zayıflık ve güçsüzlük
- Baş bölgesinin çok fazla terlemesi
- Sürekli kaslarda kramp yaşama
- Eklemlerde kronikleşmiş ağrılar
- Halsizlik
- Kilo alma
- Yüksek tansiyon
- Kabızlık ya da ishal olma
- Mesane ile ilgili bazı sorunlar
- Soğuk algınlığı
D vitamini eksikliği yaşayan kişilerin kendilerini sürekli mutsuz hissettikleri de ortaya çıktı. Bazı kişilere konan depresyon teşhisinin ardından D vitamini takviyesi ile depresyondan kısa sürede kurtuldukları yapılan bazı araştırmalar ile anlaşıldı. Beyinden salgılanan serotonin hormonu ruh halinin dengesinde ve düzenlenmesinde belirleyici bir hormondur. D vitamini eksik olduğunda bu hormonun salgılanma düzeyi de azalıyor. Buna bağlı olarak depresyon ortaya çıkabiliyor. Aynı zamanda kemiklerde meydana gelen ağrının da mutlaka ciddiye alınması gerekir. D vitamini eksikliğine müdahale edilmemesi halinde osteomalazi denilen kemik yumuşaması hastalığı ortaya çıkabiliyor.
D Vitamini Eksikliği Nasıl Ölçülür?
Bu vitaminin vücutta eksik olduğunun saptanması yapılacak bir kan testi ile mümkün olabiliyor. Kan testinde D vitamini seviyesi 25 OH vitamin D3 şeklinde belirlenir. Kan testi sonucuna göre hekim tarafından başka bir tetkike gerek duyulmadan tanı konabilir.
D Vitamini Eksikliği Tedavisi Nasıl Olur?
Hekim tarafından reçete edilebilen D3 vitamin takviyesi ile tedavi edilebilir. Bu vitaminin yemeklerle birlikte alınması gerekir. Çünkü emilimi için bazı ağlara gereksinim duyulur. Aynı zamanda aşırı düzeyde eksiklik belirlenmiş olan hastalarda serum ya da damla şeklinde vitamin takviyesi de önerilebilir. Gün içerisinde ne kadar D vitamini alınması gerektiği, kişinin yaşına göre değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle sizler enet bir oran belirtmek yanıltıcı olacaktır.
D vitamini eksikliğinde vücutta farklı rahatsızlıklara, farklı problemlere neden olabilir. D vitamini eksikliği sonucu oluşabilecek durumlar:
D Vitamini Eksikliği Hangi Hastalıklara Yol Açar?
D vitamini eksikliği bireylerde;
- Kanser,
- Raşitizm,
- Sürekli yorgunluk,
- Diyabet,
- Hipertansiyon,
- Depresyon,
- Romatizma,
- Saç Dökülmesi,
- Osteomalazi,
- Kalp hastalıkları gibi sağlık problemlerine neden olabilmektedir. Ayrıca D vitamini eksikliği, kemik yoğunluğunu da negatif yönde etkileyerek, kemik hastalıklarına yol açabilmektedir.