Günlük hayatta hijyenine özen gösteren birçok kişi kötü ter kokusunu önlemek için deodorant kullanıyor. Bazı deodorantların içerdiği kimyasallar nedeniyle vücudumuza birçok yan etkisi bulunmaktadır.
Terleme, vücudun bir egzersiz ya da zorlanma sonucunda aşırı ısınmasını engelleyen doğal bir mekanizmadır. Vücudumuz günde yaklaşık 1 litre ter üretir. Ter, cilt yüzeyine çıktığında bakteriler ile temasa geçmektedir. Vücudumuzda doğal olarak milyonlarca zararsız bakteri bulunmaktadır. Ter kokusunun sebebi, cilt yüzeyinde bulunan bu bakterilerin teri hızla parçalaması sonucunda oluşmaktadır.
Ter kokusunu önlemek için ne yapabiliriz?
Deodorant ve antiperspirantlar (ter önleyici) vücutta üretilen ter kokusunu bastırmak için kullanılan kozmetik ürünlerdir. Antiperspirant ürünler, cilt yüzeyine ulaşan teri engelleyerek kokuya neden olan bakterileri azaltmaktadır. Deodorantlar ise antimikrobiyal içerikleriyle vücut kokusunu önlemeye çalışmaktadır. Bu nedenle ter kokusunu önlemek için deodorant veya antiperspirant (ter önleyici) ürünlere ihtiyaç duyulmaktadır.
Antiperspirant ve deodorantın içeriği nedir?
Antiperspirant (ter önleyici) ürünler, alüminyum tuzlardan oluşur. Cilt yüzeyine uygulandığında terlemeyi önleyici bileşenler ter ve nem içinde çözünmektedir. Cildin üzerinde geçici bir kapatıcılık etkisi oluşturur. Alüminyum tuzlar antiperspirantların aktif içerikleridir. Bunlar cilt yüzeyine ter akışını azaltmak için çalışmaktadır.
Deodorantlar ise mineral tuzlardan oluşur. Kokuyu oluşturan bakteri oluşumunu engelleyen mineral tuzlar, cilt üzerinde bakteriler için bir bariyer oluşturmaktadır. Mineral tuz içeren deodorantlar, kimyasal oranı en düşük deodorantlardır.
Deodorantların vücudumuza zararları nelerdir?
Doğal olmayan deodorant ve antiperspirant ürünler, doğrudan deri ile temas ettiğinden cilt kanseri riskini arttırmaktadır. İçerisinde barındırdığı kimyasallar nedeni ile vücut üzerinde yanma, kaşıntı, tahriş, kabarma ve yara oluşumu gibi sonuçlar doğurabilmektedir. Koltuk altına sıkılan deodorantların içerisinde barındırdığı alüminyum gibi maddelerin meme kanseri riskini de arttırdığı bilinmektedir. Alüminyumun deri ile birebir teması aynı zamanda birçok kronik deri hastalığı riskini de arttırmaktadır.
Alüminyum ve mineral tuzlar, kozmetik ürünlerde ter önleyici, emici, büzücü, opaklaştırıcı, renklendirici, kıvam verici, diş plaklarının oluşumunu önleyici gibi kullanımlarının mevcut olduğundan kullanılan ürünlerin onaylanmış ürünler olması hayati risk için büyük önem taşımaktadır.
Deodorantları nasıl kullanmalıyız?
Deodorantların ve antiperspirant ürünlerin içerisinde bulunan kimyasallar, deri üzerinde ilerleyen dönemde kötü sonuçlara yol açar. Bu nedenle bir dermatolog tarafından onaylanmış ve eczanelerde satılan deodorant ve antiperspirant ürünlerin tercih edilmesi gerekir. Kullanım esnasında belirli bir açı belirlenmelidir. Kullanılan deodorant, deriye doğrudan temas etmemelidir. Antiperspirant (ter önleyici) ürünlerde ise içerisindeki kimyasal maddelerin en az düzeyde olmasına özen gösterilmelidir.