Dış kulak iltihabı, kulağın dış kulak yolu olarak adlandırılan bölümünde genellikle bakterilerin neden olduğu akut bir enfeksiyondur. Dış kulak yolu, kulak zarı ve kulak kepçesi arasında bulunmaktadır. Tıp literatüründe Otitis externa olarak da bilinen bu hastalık, yüzücülerde sık görüldüğü için ‘’yüzücü kulağı’’ olarak da adlandırılmaktadır.
Dış Kulak İltihabı Neden Olur?
Dış kulak iltihabının en yaygın nedeni kulak kanalını saran bakterilerdir. Özellikle havuz, deniz veya kirli sudan geçen bakteriler ve mantarlar dış kulak iltihabının oluşumuna sebep olmaktadır. Dış kulak iltihabının belirtileri hastalığın derecesine göre değişmektedir.
Dış Kulak İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Dış kulak iltihabı belirtileri kaşıntı, tıkanma, akıntı, zonklama vb. olabilmektedir. Bu belirtilerin yanında zaman zaman ateş de görülebilmektedir. Dış kulak iltihabında kaşıntı dışında sarı, yeşil kötü kokulu akıntı ve ağrı gibi semptomlar da görülebilmektedir. Dış kulak iltihabı başlangıçta genellikle hafiftir fakat ilerleyen dış kulak iltihabında kulak, boyun ve göz çevresinde şiddetli ağrılar meydana gelebilmektedir. Hastalığın derecesine göre hafif, orta ve ileri dereceye ayrılan dış kulak iltihabı, tedavi edilmediğinde daha ciddi belirtilere yol açabilmektedir.
Hafif Dereceli İltihapta Görülen Belirtiler
- Kulak kanalında kaşıntı
- Kulağın iç bölgesinde kızarıklık
- Kulak kepçesinde ağrı
- Kulakta kokusuz, berrak akıntı olması
Orta Dereceli İltihapta Görülen Belirtiler
- Artan kulak ağrısı
- Kulakta yoğun akıntı
- Kulak kanalında yoğun kaşıntı
- Yoğun kızarıklık
- Kulak içinde dolgunluk ve tıkanıklık hissi
- İşitmede azalma
- İrin akıntısı
İleri Dereceli İltihapta Görülen Belirtiler
- Yüz, boyun ve kulak çevresinde yayılan şiddetli ağrı
- Boyundaki lenflerde şişlik
- Sarı-yeşil renkte kötü kokulu kulak akıntısı
- Yüksek ateş
- Dış kulak yolunda kızarıklık ve şişlik
- Kulak kanalının tamamen tıkanması
Dış Kulak İltihabının Nedenleri
Dış kulak iltihabına neden olan en önemli faktör nemdir. Yüzme, çok fazla duş almak gibi nem oluşumunu sağlayacak faktörler dış kulak enfeksiyonuna yol açabilmektedir. Dış kulak yolu sıcak ve nemli bir alandır. Bu nedenle kulak kanalının içinde kalan su, bakterilerin ve mantarların üremesini kolaylaştırarak hastalığın oluşmasına yol açmaktadır. Dış kulak yolu iltihabı en sık enfeksiyonlardan kaynaklanabileceği gibi alerjik veya dermatolojik nedenlerden de kaynaklanabilmektedir. Dış kulak iltihabına yol açan en yaygın nedenler;
– Kulak kanalını kaplayan ince derinin yaralanması ile oluşan enfeksiyon,
– Yoğun kaşıma,
– Kulağı pamuklu kulak çubuğu ile temizleme,
– Sık kulaklık kullanımı,
– Tahrişe ya da alerjiye bağlı iltihap oluşumu
olarak sıralanabilmektedir. Tüm bunların yanı sıra dış kulak enfeksiyonu, lupus, seboreik dermatit, sedef hastalığı gibi hastalıkların komplikasyonu olarak da oluşabilmektedir.
Dış Kulak İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Dış kulak iltihaplarının tedavisi için mutlaka doktora başvurulmalıdır. Ezbere alınan ilaçlar, damlalar sorunun daha da şiddetlenmesine yol açabilmektedir. Bu nedenle mutlaka bir KBB uzmanının kararı ile ilaç tedavisi uygulanmalıdır. Yapılan fiziksel muayene sonucunda dış kulak iltihabı tanısı konulabilmektedir. Muayene sırasında kulakta bulunan akıntı ya da iltihap temizlenmelidir. Dış kulak iltihabı kişinin hastalık derecesine göre kulak damlaları ve ilaçlarla tedavi edilebilmektedir. Ağrının çok şiddetli olduğu hastalarda ağrı kesici ilaç önerilebilmektedir. Dış kulak iltihabı tedavisi sürecinde kulağı sudan korumak gerekir. Dış kulak yolu enfeksiyonlarında erken teşhis, daha az ağrı yaşanmasını ve enfeksiyonun diğer bölgelere yayılmasını önlemektedir. Tedavi başladıktan sonra genellikle 3 gün içinde şikâyetlerde azalma, 10 gün sonra ise iyileşme görülmektedir.
Dış Kulak İltihabı Tedavi Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Kaşıma, ovma, kulak çubuğu ile kulağı temizlemekten kaçınılmalıdır.
- İlaç kullanıldığı süreç boyunca kulağı kuru tutmaya özen gösterilmelidir.
- Kulak tıpası kullanılmamalıdır.
- Su sporlarında kaçınılmalıdır.
- Doktorun önerdiği ilaçlar dışında ilaç veya damla kullanılmamalıdır.
- Duş alırken kulağa su kaçmamasına dikkat edilmelidir.
Dış Kulak Yolu İltihabından Korunmanın Yolları Nelerdir?
- Yüzerken veya duş alırken kulaklar korunmalıdır.
- Kulağa yabancı cisim sokmaktan kaçınılmalıdır.
- Havuz veya denizin temiz olduğundan emin olunmalıdır.
- Kulağı neme maruz bırakmaktan kaçınılmalıdır.
- Kulak kaşınmamalı, kulak çubuğu vb. yabancı cisimler kulağa sokulmamalıdır.
- Kulağı tahriş edici maddelerden uzak durulmalıdır.
- Kulaklar kuru tutulmalıdır.