Diyabet ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Halk arasında şeker hastalığı diye bilinen diyabet; pankreas adlı salgı bezinin vücut için yeterli miktarda insülin üretmemesi veya ürettiği insülin hormonunun vücut tarafından etkili şekilde kullanılamaması sonucu ortaya çıkan ve ömür boyu süren kronik bir hastalıktır. Diyabet (şeker) hastaları yedikleri besinlerden kana geçen şeker yani glukozu kullanamaz, bu da kan şekerinin yükselmesine neden olur. Hücreye giremeyen bu şeker kanda birikir ve kanda bulunması gereken şeker miktarından daha fazla şekere neden olur. Buna bağlı olarak idrarda şekere rastlanır. Diyabet Tip 1 diyabet ve Tip 2 diyabet olarak ikiye ayrılır.

Diyabet Belirtileri Nelerdir?

Diyabet; başta ağızda tatlılık, sık idrara çıkma, fazla su içme isteği, fazla yemek yeme isteği gibi belirtilere sebep olabileceği gibi, fiziksel belirtiler de gösterebilmektedir. Bu belirtiler;

– Cilt kuruluğu

– Çabuk yorulma ve halsizlik hissi

-Ayaklarda karıncalanma, uyuşma

– Yaraların geç iyileşmesi

– Ağızda koku oluşumu

– Bulanık görme

– İstemsiz kilo kaybı

Diyabet Nedenleri

Diyabet (şeker hastalığı) genetik veya çevresel nedenlerden meydana gelebilir. Diyabet hastalığını tetikleyen nedenler tip 1 diyabet ve tip 2 diyabet türüne göre farklılıklar gösterir.

Tip 1 Diyabet nedenleri

Tip 1 diyabet genellikle genetik faktörlerden kaynaklanan ve çocukluk döneminde ortaya çıkan pankreasta insülin üretiminin yetersiz olması ya da hiç olmamasından kaynaklanır ve dışarıdan insülin alınmasını gerektirir.

Tip 2 Diyabet Nedenleri

Tip 2 diyabet hücrelerin insüline karşı duyarsızlaşmasından kaynaklanan diyabet türüdür ve belirtileri şu şekildedir;

– Aşırı kilo (obezite)

– İleri yaş

– Stres

– Ailede diyabet hastası bulunması

– Hareketsiz bir yaşam

Tip 2 diyabet ile ilgili detaylı bilgi için videomuzu izleyin: 

https://www.leventhastanesi.com.tr/levent-hastanesi-tv/tip2-diyabet-nedir

Diyabet Tanısı Nasıl Konulur?

Diyabet (şeker hastalığı) tanısında idrar ve kan tahlilleri yapılır, açlık kan şekeri ölçülür. Açlık kan şekeri düzeyi sağlıklı bir bireyde ortalama 70-100 mg/dl arasındadır. Açlık kan şekeri 126 mg/dl üzerinde ise bireye OGTT testi ile tokluk kan şekeri incelenir. Bu değer 200 mg/dl üzerinde ise diyabet hastalığı, 140-199 mg/dl aralığında ise gizli şeker (pre- diyabet) teşhisi koyulur.

Diyabet Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Diyabet hastalığı türüne göre farklı tedavi yöntemleri gerektirir. Tip 1 diyabette insülin tedavisi ile tıbbi beslenme tedavisi uygulanmalıdır. Yani kişinin yaşam tarzını değiştirmesi ve sağlıklı beslenmesi gerekir.

Tip 2 diyabet hastalarında ise bireyin tedavisi beslenme düzeninin sağlanmasının yanı sıra insülin hormonu salınımını artırmaya yönelik ilaçların kullanılmasını gerektirir.

Diyabet Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

Diyabet hastaları kan şekerini dengede tutmak için sağlıklı beslenmelidir. Diyabet hastalığı düzenli ve sağlıklı bir beslenme sonucunda daha kaliteli bir yaşam tarzını beraberinde getirir.

Diyabet hastaları;

•          3 ana 3 ara öğün kuralını uygulamalı, bu kural sayesinde insülin doğru bir şekilde kullanılmış olacaktır.

•          Diyabet hastaları tükettikleri yağın cinsine ve miktarına dikkat etmelidir.

•          Şeker, kızartılmış- kavrulmuş besinlerden kaçınmalıdır.

•          Margarin ve tereyağından uzak durmalıdır.

•          E, C ve B vitaminleri içeren gıdalar tüketmelidir.

•          Kırmızı et yerine beyaz ete ağırlık vermelidir.

•          Haftada ikiden fazla yumurta tüketmemelidir.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *