Döküntülü Hastalıklar

Döküntülü hastalıklar çoğunlukla çocuklarda virüs kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Çocukluk çağında döküntülü hastalıklarla sık karşılaşılmaktadır. Bunların bir kısmı bulaşıcı hastalıkların asıl belirtisi, bir kısmı ise asıl hastalığın diğer belirtilerinden olabilmektedir. Döküntülerin niteliği de farklı olmaktadır. En sık karşımıza çıkan viral hastalık döküntüleridir. Genellikle bu hastalıklarda deri döküntülerinin yanı sıra ateş de belirtilere eşlik etmektedir.

Döküntülü hastalıklar nelerdir?

Bu hastalıklardan en bilinenleri,

– kızamık,

– kızamıkçık,

– altıncı hastalık,

– beşinci hastalık,

– su çiçeği,

– el ayak ağız hastalığı,

– enfeksiyon mononükleoz,

– herpanpina virüsleri

Aşılama sonucu kızamık artık görülmemekte, kızamıkçık ve su çiçeği de giderek azalmaktadır.

Bunların yanında ciddi sayılan, tedavi gerektiren döküntülü hastalıklar da vardır. Kızıl, meninpokok enfeksiyonları bunlardandır. Diğer bir esup hastalık; döküntüyle gelen alerjik hastalıklardır. Besin alerjileri, ilaç alerjileri, böcek ısırıkları, temas alerjileri bunlardandır.

Daha seyrek rastlanan lösemi, ITP, Henoch-schöleir, romatizmal hastalıklar da döküntüyle gelebilmektedir.

Döküntülü hastalıkların tanı ve tedavisi

Döküntülü hastaya yaklaşımda; döküntünün niteliği, hastanın durumu diğer belirtiler göz önünde bulundurularak teşhise gidilmelidir. Gerekli durumlarda tam kan sayımı, periferik yayma, serolojik testler, kültür yapılarak tanı konulmaktadır. Tanı sonrası hastalığın türüne ve hastanın özelliklerine göre uygun tedaviler planlanmaktadır.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *