Halk arasında yaygın bir hastalık olan egzama, cildin kaşınması sebebiyle kalınlaşmış deriye ve cilt yüzeyinde kesiklere, yarıklara neden olabilmektedir. Egzama, her yaş ve cinsiyette görülmekle beraber çoğu çocukluk döneminde görülmektedir. Yoğun kaşıntı nedeniyle uyku bölünerek günlük yaşam kalitesini olumsuz olarak etkileyebilmektedir. Egzamadan kaynaklanan kabarcıklar zamanla çatlayarak mikroorganizmaların girişine uygun hale gelebilmektedir. Dolayısıyla egzama hastası olan kişilerde hastalıkla beraber enfeksiyonda görülmektedir.
Egzama nedir?
Egzama bir diğer adıyla atopik dermatit; ciltte kuruluğa, kaşıntıya, kabarcıklara ve pullu lezyonlara neden olan kronik bir cilt rahatsızlığıdır.
Hastalık genellikle saç derisi, yüz, dirsek, bacak, kalça, el gibi bölgelerde görülmektedir. Hastalık alerji kaynaklı olabileceği gibi, stres, tahriş veya dolaşım sorunlarından dolayı da kaynaklanabilmektedir.
Egzama belirtileri nelerdir?
Egzama yaygın olarak görülmekte ve belirtileri kişiden kişiye değişmektedir. Yaygın belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
- Ciltte kuruluk
- Ciltte kızarıklık ve şişlik
- Deride pullanma, kabuklanma
- Kaşıntı
- Deride çatlama ve döküntü
- Kabarcık oluşumu
- Ciltte kalınlaşma
- Saç derisinde kepeklenme
- İltihap
Egzama neden olur?
Egzama hastalığının nedenleri hastalığın çeşidine göre değişkenlik göstermektedir. Hastaların bir kısmında deterjan, sabun, parfüm gibi kimyasal maddelerden dolayı egzama oluşabilmektedir. Güneşe maruz kalma, kullanılan ilaçlar, bazı besin türlerinin tüketilmesinden dolayı alerjik kaynaklı egzamalar da oluşabilmektedir. Bunun yanı sıra egzama stres ve dolaşım sorunlarına bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Özellikle stresin egzamayı tetiklediği bilinmektedir.
Egzama tanısı
Egzama tanısı klinik muayene ile konulmaktadır. Alerji ve cildiye uzmanı tarafından hasta muayene edilerek hastalığın hafifleyip şiddetlendiği dönemler ile ilgili bazı bilgiler öğrenilir. Fiziki muayene sonucunda vücutta şikâyet görülen bölgelerin incelenmesi ve genetik faktörlerin göz önünde bulundurulması sonucunda hastalığın teşhisi konulur. Bunun dışında hastalığın tanısı için bazı alerji testlerinden yararlanmak gerekebilmektedir.
Egzama tedavi yöntemleri nelerdir?
Kronik bir rahatsızlık olan egzamanın kesin bir tedavisi yoktur. Hastalara uygulanan tedavilerin amacı, egzamanın kişide oluşturduğu semptomların önüne geçmek ve şiddetini azaltmaya yöneliktir. Herhangi bir uyarana bağlı oluşan egzamalarda tedavinin temel amacı uyaran ile teması kesmek veya temas sıklığını azaltmaktır.
Hastalığın tedavisinde hekimin önerdiği alerji önleyici ilaçlar ve nemlendiriciler de kullanılabilmektedir. Krem ve jeller kaşıntının önlenmesinde büyük öneme sahiptir. Ciltteki kuruluğu önlemek için bol miktarda su tüketilmeli ve cilt sık sık nemlendirilmelidir. Tedavi sürecinde dikkat edilmesi gerekenlerden biri de oluşan kabarcıkları patlatmamaktır.
Egzamaya ne iyi gelir?
- Egzamalı bölge kaşınmamalıdır.
- Bulunulan ortam yeterli nem ve ısıya sahip olmalıdır.
- Eller sık sık nemlendirilmelidir.
- Eller ne çok soğuk ne de çok sıcak suyla yıkanmamalıdır.
- Temizlik yaparken eldiven kullanılmalıdır.
- Yeterli miktarda su içilmelidir.
- Stresten uzak durulmaya çalışılmalıdır.
- Sert lif ve kese kullanılmamalıdır.
- Bol su içilmelidir.
- Bağışıklık sistemini korumak için sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir.
- Yünlü, polar ve halı gibi toz çeken eşyalar yatak odasından uzak tutulmalıdır.