El ayak hastalığı bulaşıcı ve döküntülü bir hastalık olup sıklıkla 10 yaş ve altı çocuklarda görülmektedir. El ayak ağız hastalığı olarak da bilinmektedir. Enterovirüs ailesinden coxsacki adı verilen bir virüs enfeksiyona sebep olur ve el ayak hastalığı ortaya çıkar. Yüksek ateş, ağız ve çevresinde yaralar, el ayak ve bacaklarda döküntüler gibi bulgularla kendisini gösterir.
Virüse bağlı ortaya çıkan bir hastalık olması sebebiyle antibiyotik tedavisine cevap vermez. Genellikle bu hastalık bir hafta içerisinde kendiliğinden geçer. Ancak bulaşıcı bir hastalık olduğu için bu süre içerisinde çocuğun başkaları ile temas halinde olmaması gerekir.
El ayak hastalığı nasıl bulaşır? Nedenleri nelerdir?
Hastalığa virüs sebep olmaktadır. Bu virüs son derece bulaşıcıdır. Çoğunlukla yaz aylarında ve sonbaharda sık görülen bir hastalık olan el ayak ağız hastalığı damlacık yolu ile bulaşabiliyor. Bunun yanı sıra lezyonların görüldüğü deriye temas, idrar-dışkı yoluyla da bulaşıcılık gerçekleşebiliyor.
El ayak hastalığı belirtileri nelerdir?
İlk üç gün yüksek ateş ile kendini gösterir. İlk üç günün sonunda ise suçiçeğine benzeyen içi sıvı dolu kabarcıklar ve döküntüler ortaya çıkar. Genellikle suçiçeği ile karıştırılır. Ayırt edici özelliği ise suçiçeği gövdede de oluşabilirken, el ayak hastalığındaki döküntüler gövdede oluşmayıp, el ayak ve ağız çevresinde oluşur. El ayak hastalığının belirtileri aşağıdaki gibidir:
– Yüksek ateş
– El ayak ve ağız çevresinde içi sıvı dolu kabarcıklar
– Kabarcıklarda oluşan ağrı ve kaşıntı hissi
– Boğazda aft adı verilen yaralar
– Afta bağlı olarak gelişen yutkunma problemi ve iştahsızlık
– Bademcikte kızarıklık
– Kulak ve boğazda ağrı
– Halsizlik
El ayak hastalığı nasıl teşhis edilir?
Hastanın şikayetlerinin değerlendirilmesi ve fiziki muayene ile kolaylıkla teşhis edilebilen bir hastalıktır. Fiziki muayenenin yeterli olmadığı durumlarda kesin teşhis için boğaz sürüntüsü, kan ve dışkı örneği alınarak çeşitli tetkikler yapılabilir.
El ayak hastalığı nasıl tedavi edilir?
Hastalığı geçirecek doğrudan bir ilaç tedavisi yoktur. Genellikle 7-10 gün içerisinde hastalık kendiliğinden geçmektedir. Semptomları azaltmaya yönelik olarak ağrı kesici, kaşıntı giderici, ateş düşürücü gibi ilaçlar reçete edilmektedir.
El ayak hastalığına ne iyi gelir?
Boğaz tahrişi ve ağız içi yaraları kötüleştirmeyecek şekilde bir beslenme öneriliyor. Sıvı ve yumuşak, çok sıcak olmayan gıdaların tercih edilmesi çocuğun bu süreci daha rahat geçirmesini sağlıyor. Hastanın bu süreçte bol sıvı alması ve istirahat etmesi gerekiyor. Bununla birlikte hekimin önerdiği kaşıntı giderici krem ve losyonlar ve diğer ilaçların düzenli olarak kullanılması da iyileşmeyi hızlandırmaya yardımcı olacaktır.
El ayak hastalığından korunmak için neler yapılabilir?
– Hastalıktan korunmada en önemli kural hijyene dikkat etmektir. Elleri sık sık yıkamak, kirli ellerle ağıza ve yüze dokunmayı önlemek gibi hijyen kurallarına uyulması bulaşıcılık riskini azaltacaktır.
– Hasta olduğu bilinen kişi ile yakın temasta bulunmaktan kaçınılmalıdır.
– Hastalık çocuğunuza bulaştığında, öksürme hapşırma gibi durumlarda ağzını mendille kapatması gerektiği öğretilmelidir.
– Hastalık idrar ve dışkı ile de bulaşabilmektedir. Bu nedenle evde başka çocuklar varsa hasta olan çocuğun (eğer varsa) başka bir tuvalet kullanması daha sağlıklı olacaktır.
– Hasta olan çocuk lezyonlar tamamen kuruyana ve tüm belirtiler yok oluncaya kadar okula gönderilmemelidir.