Beslenme, gebelikte ne kadar önemliyse, anne ve bebek sağlığı için emzirme döneminde de oldukça önemlidir. Emzirme, bebeğin sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişmesi için en uygun beslenme yöntemidir.
Emziklilik döneminde ihtiyaç duyulan enerji ve besin ögeleri gebelik döneminden daha fazladır. Emziklilik döneminde annenin vücudu süt üretimi için iki kaynaktan enerji sağlamaktadır. Bu kaynaklar;
– besinlerden alınan enerji
– gebelik sürecinde vücut yağı olarak depolanan enerjilerdir.
Emziklilik döneminde olan kadınlar hem doğum öncesi fiziğine kavuşmak hem de sütünün kalitesini ve miktarını artırmak istemektedir.
Emziklilik dönemi beslenme düzeni ile ilgili videomuzu da aşağıdaki linke tıklayarak izleyebilirsiniz.
https://www.leventhastanesi.com.tr/levent-hastanesi-tv/emziklilik-donemi-beslenme
Emziklilik Döneminde Sütün Kalitesi Nasıl Artırılır?
- Emziren annelerin süt kalitesini artırması için besin depolarını dengede tutmaları gerekmektedir. Çünkü tüketilen besinler sadece annenin sağlığını değil, bebeğin sağlıklı gelişimini de etkilemektedir.
- Sağlıklı bir anne emziklilik döneminde 700-800 ml süt salgılamaktadır. Yeterli düzeyde süt üretimi için yeterli sıvı almaya dikkat edilmelidir. Günde en az 8-12 bardak su tüketimi gerekmektedir.
- Emziklilik döneminde sütün verimliliğini artırmak için sürekli beslenme ve şekerli ürünler tüketme gibi tutumlar yanlıştır. Doğal şeker barındıran besinler tüketmek ve vücuda yeterli sıvıyı almak süt verimliliğini artırmak için yeterli olmaktadır.
- Süt oluşumunu etkileyen bir diğer faktör strestir. Stresten uzak kalmak, yeterince dinlenmek süt oluşumunu olumlu yönde etkilemektedir.
- Soğan, sarımsak, karnabahar, acı baharatlar sütün tadını değiştirebilmektedir. Bu durum bebeklerde huzursuzluğu ve gaz sancısına hatta emmeyi reddetmeye bile neden olabilmektedir.
- Emziklilik döneminde alkol ve sigara tüketilmemelidir.
- Sütü artıracak bitki çaylarından yararlanılabilmektedir. Yasemin ve melisa çayı süt üretimini olumlu yönde etkilemektedir.
- Çay ve kahve tüketimi çok fazla olmamalıdır. Çünkü kafein anne sütüne geçerek bebeğin sağlığını olumsuz etkilemektedir.
- Meyve ve sebze tüketimi artırılarak posa ihtiyacı karşılanmalıdır.
- Omega-3 alımı oldukça önemlidir. Bu nedenle haftada en az iki kez balık tüketimi gerekmektedir.
- Çinko, D vitamini, C vitamini ve selenyum depoları emziklilik döneminde sürekli boşalmaktadır. Oluşan bu boşluğu doldurmak için et, kuruyemiş ve baklagiller tüketilerek boşalan depolar doldurulmalıdır.
Emziklilik Dönemindeki Anneler Diyet Yapabilir mi?
Dengeli beslenme, hamilelik döneminde önemli olduğu kadar emzirme döneminde de çok önemlidir. Hem fazla kilolardan kurtulmak hem de süt kalitesini artırmak için dengeli bir beslenme diyeti beslenme uzmanı tarafından oluşturulabilmektedir. Eğer anne hamilelik sürecinde sağlıklı beslenmiş ve sağlıklı şekilde kilo almışsa emziklilik sürecinde de gebelikte aldığı kiloları düzenli bir şekilde yavaş yavaş verecektir. Bu durumda zayıflama süreci kendiliğinden doğal bir şekilde gerçekleşecektir. Emziklilik sürecinde diyet yaparken öncelik anne sütünün verimliliğini artırmak ve bebeği gerekli miktarda beslemek olmalıdır. Emziklilik döneminde kilo vermek için katı zayıflama diyetleri yapmak tehlikelidir. Çünkü bu tarz diyetler bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Emziklilik sürecinde bebeğe gerekli enerjileri sağlayacak besinler tüketilmeye devam edilmelidir. Ancak kilo aldırıcı, fazla kalorili gıdalardan uzak durmak da tercih edilebilir.