FMF ailevi akdeniz ateşi tekrarlayan ateş sendromlarından birisidir. Özellikle Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bu nedenle ülkemizde de yaygın görülen bir hastalıktır.
FMF tekrarlayan ateş ve karın ağrısı ile karakterizedir. Genetik geçiş gösterebilir bir hastalıktır. Ateş genellikle 38 derece üzerinde ve 12-72 saat sürebilmektedir.
FMF Akdeniz Ateşi Belirtileri
FMF Akdeniz ateşi hastalığında ateş ataklarına genellikle karın ağrısı ve artrit eşlik etmektedir. Karın ağrısı akut apandisiti düşündürecek kadar şiddetli olabilir. Ataklar arası süre çok değişkenlik göstermektedir. Lökosit sayısı, CRP, sedimantasyon, fibrinojen ve serum amiloid A düzeyinin ataklar sırasında yükseldiği görülür. Ancak FMF hastalığı için bütün bu bulgular özgül değildir. Tanı için mutasyon analizi gereklidir.
FMF Akdeniz Ateşi Tedavisi
FMF tedavisinde ataklarda ve koruyucu olarak kolşisin tedavisi uygulanmaktadır. Kolşisin atakları tam veya kısmi olarak engeller, ayrıca böbreklerde serum amiloid A birikimini önler. Bu tedavi ömür boyu sürmektedir.
FMF Akdeniz Ateşi Tehlikeli Bir Hastalık mı?
FMF Akdeniz ateşinin tedavi edilmediği durumlarda biriken serum amiloid A nedeniyle böbrek yetmezliğine neden olabilmektedir. Ancak uygun tedaviyle bu durum önlenebilmektedir.
Tekrarlayan ateş sendromlarından biri olan PFAPA sendromu ile ilgili yazımızı da yandaki bağlantıdan inceleyebilirsiniz: /saglik-rehberi/tekrarlayan-ates-sendromlari