Mide iltihabı anlamına gelen gastrit; bakteri, virüs gibi enfeksiyonlara, otoimmün dediğimiz bağışıklık sistemine bağlı olarak oluşabileceği gibi ilaçlar nedeniyle de meydana gelebilmektedir. Bir başka deyişle gastrit midenin mukoza tabakasının iltihaplanmasıdır. Gastrit tedavi edilmediğinde ve ilerlediğinde daha derinlere nüfuz ederek ülser hastalığına dönüşebilmektedir. Bu nedenle teşhis koyulması ve tedavi edilmesi önem taşır.
Gastrit Belirtileri
- Mide bölgesinde yanma hissi,
- Mide bulantısı,
- Mide bölgesinde ağrı, şişkinlik ve gaz,
- Hazımsızlık ve doygunluk hissi
- İştah kaybı ya da sık yemek yeme ihtiyacı duyma
- Kusma
Tüm bu belirtiler farklı hastalıklar nedeniyle de oluşabilmekte, bu nedenle gastrit tanısı uzman hekimler tarafından koyulmalıdır.
Gastrit Hastalığının Altından Yatan Sebepler Nelerdir?
Gastritin birçok nedeni olabilmektedir. En yaygın nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- İlaç tüketimi,
- Aşırı alkol tüketimi,
- Helicobacter Pylori adı verilen bakteri enfeksiyonu.
Tüm bu etkenler gastrit oluşumunun en yaygın nedenleri arasındadır.
Ayrıca otoimmün bozukluklar, safra reflüsü, aşındırıcı ve tahriş edici maddenin yenmesi ya da içilmesi, aşırı stresli olmak, travma, cerrahi operasyon, böbrek yetmezliği gibi ciddi hastalıklar da gastrite sebep olabilen, ancak yaygın olmayan etkenler arasındadır.
Gastrit Nasıl Tedavi Edilir?
Gastrit ilerlediğinde ciddi hastalıklara sebep olabilmektedir. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmelidir.
Öncelikle gastritin sebepleri araştırılmalıdır. Örneğin aşırı alkol tüketimi kaynaklı oluşmuşsa, tedaviyi desteklemek ve ilerlemesini önlemek için alkol tüketiminden vazgeçilmelidir. İlaç kaynaklıysa, alınan ilaçlar mümkünse hekim kontrolünde kesilmeli ya da alternatif, zararı daha az olabilecek muadil ilaçlar ile değiştirilmelidir. Gastrit tedavisinde yardımcı olabilecek bu tür sebeplerin ortadan kaldırılmasına yönelik tedbirlerle birlikte ilaç tedavisi ya da cerrahi müdahale yapılabilmektedir. Gastrit sebebi bakteri ise bu bakteriyi yok etmek için antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Bakteri kaynaklı değilse mide asidini azaltan ilaçlar kullanılabilir.
Viral enfeksiyonlar sonucu oluşan Süpüratif gastrit durumunda cerrahi müdahale etkili bir tedavi olacaktır.
Teşhis ve tedavi yöntemi kararları için mutlaka uzman hekime başvurulmalıdır.