Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

Gebelik döneminde dengeli, sağlıklı ve yeterli beslenmek bebeğin gelişirken ihtiyaç duyduğu besinleri ve vitaminleri almasında çok önemli rol oynar. Gebelikte bebeğin büyümesi ve gelişmesi annenin aldığı besinlerin plasenta aracılığıyla fetüse taşınması ile gerçekleşir. Bu nedenle anne, gebelik döneminde bebeğin zihinsel ve bedensel gelişimini başarılı tamamlayabilmesi için tüm besin gruplarından faydalanmalıdır.

Gebeliğin ilerleyen zamanlarında vücut daha fazla yeme ihtiyacı duyar ve bebeğin kilo almasına bağlı olarak anne adayı da kilo alır. Gebeliğin ikinci ve üçüncü dönemlerinden itibaren vücut emzirme dönemine hazırlık amacıyla 3.5 kilogramlık yağ depolar. Vücudun emzirme dönemine hazırlık sürecinde süt yapan besinler tüketmeye önem göstermek gerekmektedir. Bu yazıda anne adaylarına gebelik beslenmesindeki temel ilkelerden bahsettik.

Ayrıca https://www.leventhastanesi.com.tr/levent-hastanesi-tv/gebelikte-beslenme linkinden gebelikte beslenme ile ilgili videomuzu da izleyebilirsiniz.

Gebelikte Döneminde Beslenmenin Temel İlkeleri

Gebelik dönemi, annenin hayatında en hızlı kilo aldığı dönemdir. Çoğu anne yediği her besinin bebeğe de yarayacağı düşüncesiyle daha fazla yeme ihtiyacı duyar ve buna bağlı olarak fazla kilo alımı meydana gelir. Gebelik döneminde beslenmeye özen göstermek oldukça önemlidir. Gebelikte beslenmenin temel ilkeleri;

– Günde en az 2-3 litre su tüketilmelidir, hamilelik döneminde bol sıvı tüketimi önemlidir.

– Azar azar ve sık sık olmak üzere 6 öğün besin tüketilmelidir. Bu mide bulantısı hissini azaltmayı da sağlayacaktır.

– Besin öğesi depoları dengede tutulmalıdır. Yeterli enerji, protein, vitamin, yağ, mineral ihtiyaçlarını karşılayan besinler tüketilmelidir

– Haftada en az 2 kere et tüketilmelidir

– Kırmızı et, peynir, süt gibi besinlerden B12 vitamini takviyesi almak gebelikte önemli olan bir diğer maddedir

– Normal tuz yerine iyotlu tuz tercih edilmelidir. İyotlu tuz bebeklerin beyin ve sinir gelişimini olumlu yönde etkilemektedir.

– Sindirimi kolay ve düşük yağlı yiyecekler tüketilmelidir. Yağın azaltılması bulantı ve mide yanmalarına da yardımcı olacaktır.

– Kabızlığın giderilmesi için posa içeren yiyecekler sorunu gidermeye yardımcı olacaktır.

– Günlük enerjiyi sağlamak ve kabızlık yaşamamak için sebze, meyve, kurubaklagil, tam tahıl gibi yüksek posa içeren karbonhidrat kaynakları tüketilmeli, basit şeker tüketimi sınırlandırılmalıdır.

– Emzirme döneminde yeterli süt salınımı sağlamak için süt yapan besinler tüketilmelidir ancak süt yapan en önemli kaynağın bol su tüketimi olduğu unutulmamalıdır.

– Yeterli protein ihtiyacını karşılayabilmek için yumurta, et, tavuk, balık, yumurta, kurubaklagil gibi kaynakların düzenli tüketimine özen gösterilmelidir.

– Gebelikte artan kalsiyum ihtiyacı için süt ürünleri, çinko ihtiyacı için de deniz ürünleri, et grubu, yağlı tohum tüketimi (badem, kaju vb.) büyük önem taşımaktadır.

– Salam, sucuk, sosis, pastırma gibi sakatat ürünlerinden kaçınılmalıdır.

– Alkol, sigara, uyuşturucu madde asla kullanılmamalıdır.

– Kahve, çay gibi kafein içeren içeceklerden uzak durulmalıdır.

– Hazır yiyecek-içecekler, yağlı-baharatlı yiyecekler, doymuş yağlar, gaz yapan sebzelerden uzak durulmalıdır

– Gebelikte kullanılan ilaçlar fetüse zarar verebileceğinden doktor denetiminde kullanılmalıdır

– Kavurma, kızartma ve taze olmayan besin tüketiminden uzak durulmalıdır

– Fazla kilo alımını önlemek için unlu, yağlı ve şekerli besinler az tüketilmelidir

– Besinlerin temiz tüketilmesi çok önemlidir. Tüketilen besinlerin iyi yıkanmış olması gerekir. Buna bağlı olarak küflenmiş ve kimyasal etki altından kalmış besinlerden uzak durulmalıdır.

Ayrıca bakınız: https://www.leventhastanesi.com.tr/saglik-rehberi/hamilelik_beslenme

Gebelik Döneminde Bu Besinlerden Uzak Durun

– Salam, sucuk, sosis, pastırma gibi sakatat ürünlerinden kaçınılmalıdır.

– Alkol, sigara, uyuşturucu madde asla kullanılmamalıdır.

– Kahve, çay gibi kafein içeren içeceklerden uzak durulmalıdır.

– Hazır yiyecek-içecekler, yağlı-baharatlı yiyecekler, doymuş yağlar, gaz yapan sebzelerden uzak durulmalıdır

– Gebelikte kullanılan ilaçlar fetüse zarar verebileceğinden doktor denetiminde kullanılmalıdır

– Kavurma, kızartma ve taze olmayan besin tüketiminden uzak durulmalıdır

– Fazla kilo alımını önlemek için unlu, yağlı ve şekerli besinler az tüketilmelidir

– Besinlerin temiz tüketilmesi çok önemlidir. Tüketilen besinlerin iyi yıkanmış olması gerekir. Buna bağlı olarak küflenmiş ve kimyasal etki altından kalmış besinlerden uzak durulmalıdır.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *