Gebelikte Covid – 19 Aşısı

Gebelikte Covid-19 aşısı yapılmalı mı? Hamileler koronavirüs aşısı olabilir mi? Gebelikte koronavirüs aşısı ne zaman yapılabilir? Aşının hamilelerde ve emziren annelerde risk oluşturup oluşturmadığı son zamanlarda en çok merak edilen konuların başında geliyor.

Gebelikte COVID-19 aşısı güvenilir mi?

Gebelikte ve emzirme döneminde korunma amaçlı grip, boğmaca gibi rutin aşılamalar önerilmektedir. Aşılar, anneler ile birlikte bebeklere de enfeksiyonlara karşı koruma sağlamaktadır. Bununla birlikte gebelikte koronavirüs aşısı ile ilgili yeterli veri bulunmamaktadır. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın da açıklaması COVID-19’u ağır geçirme riski yüksek olan gebelere kendi istekleri halinde aşı uygulanabileceği yönündedir.

Risk açısından; aşı olunması ve olunmaması halinde karşılaşılabilecek riskler karşılaştırılarak değerlendirilmelidir. Aşı ile ilgili gebeliği olumsuz etkilediği yönünde yeterli bilgi bulunmazken, hamilelikte koronavirüsün çoğunlukla daha ağır seyredebileceği biliniyor. Bu nedenle gebelik takibinizi yapan hekimin görüşlerine başvurmak ve önerilerine uymak gerekmektedir.

Bunların yanı sıra ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC)’nin yeni araştırmasına göre hamilelerin COVID-19 aşısı olmasının güvenilir olduğunu açıklamıştır. Araştırmada 35.000 hamile kadının aşı olduktan sonra verilerinin incelendiği belirtilmektedir. Yapılan bu araştırmaya göre gebelikte aşı olan kişilerin düşük, erken doğum ve çeşitli komplikasyonların oranı salgın öncesi dönem ile aynı düzeydedir.

Hamileler ne zaman koronavirüs aşısı olmalı?

Sağlık Bakanlığı’nın bu yöndeki önerisi ilk 3 ay aşının uygulanmaması yönündedir. Bu nedenle hamileliğin ilk 3 ayını geçirdikten sonra aşı olmanız önerilmektedir.

Koronavirüs aşısı kısırlık yapar mı?

Aşılarla ilgili en sık merak edilen sorulardan birisi de koronavirüs aşısının kısırlık yapıp yapmadığı yönünde. Bu iddialar asılsız olmakla birlikte hiçbir kanıta da dayanmamaktadır. Bu nedenle aşıların üreme sağlığına olumsuz bir etki yapmadığını söylemek mümkündür.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *