Gebelikte Takip ve NST

Gebelik takibi, gebeliğin belirlendiği dönemden itibaren doğuma kadarki süreçte anne adayının düzenli ve periyodik kontrollerinin yapılması demektir. Gebelikte takip önemli ve gereklidir. Anne adayının bebeğini sağlıklı bir şekilde dünyaya getirebilmesi gebelik dönemini sağlıklı geçirebilmesi ile sağlanır. Gebelik süresince oluşabilecek sağlık problemleri kontroller sayesinde erkenden belirlenebilir ve bununla birlikte gereken önlemler alınabilir.

NST (Non Stress Test) Nedir?

Gebelik takibinde uygulanan testlerden biri olan NST, kardiyotokografi denilen cihaz ile bebeğin kalp atışlarının seyrinin, bebeğin hareketleri ile anne adayının kasılmalarının ilişkisinin ölçülmesi üzerinden bebeğin iyilik halinin değerlendirilmesidir.

NST Nasıl Yapılır?

Anne adayının karnına kardiyotokografi cihazından biri bebeğin kalp atışlarını algılaması için, diğeri de rahim kasılmalarını algılaması için iki probu yerleştirilir. Test esnasında bebek oynadığında anne adayının basması için üzerinde düğme olan bir çubuk verilir. Test yaklaşık 20 dakika sürer.

Test sırasında bebek bazen hareketsiz olabilir. Bu tür durumlarda endişeye kapılmamak gerekir. Bebek uykuda olabilir. Bu nedenle teste tok gelmek bebeğin uyanık olmasını sağlayabilir.

NST ‘nin Önemi

Testin bebeğe ve anneye hiçbir olumsuz etkisi ve riski yoktur. Son derece güvenli olan bu test bebeğin iyi durumda olduğundan ve yeterli oksijeni aldığından emin olmak için önemlidir.

NST’nin, bebeğin kalp sağlığın erken teşhis edilmesi, sancının ölçülmesi ile erken doğum teşhisinin yapılabilmesi, müdahaleli doğum, sezaryen ve normal doğum ile ilgili kararların alınabilmesi için gerekli ve önemli olduğunu söyleyebiliriz.

Sağlıklı bir gebelikte genellikle 32.haftadan itibaren yapılmaya başlanır. Gebelikte sorunlar yaşanıyorsa bazen 28. Haftadan itibaren de yapılabilmektedir. Ancak 28 haftadan önce bebek teste cevap verebilecek kadar gelişmemiş olduğu için yapılmaz. Bazı hekimler NST uygulamasını rutin olarak yapmayı tercih etmeyebilir. Bunun yerine riskli ve şüpheli durumlarda tercih edebilir. Bu riskli durumları ise şöyle sıralayabiliriz:

-Bebeğin hareketlerinde azalma,

-Gebelik diyabeti,

-Gebelik tansiyonu,

-Gebelik zehirlenmesi,

-Doğumun gecikmesi,

-Gebenin kaza geçirmesidir.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *