Geçirgen bağırsak sendromu, yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen bir sindirim sistemi hastalığıdır. Sindirim sistemi, vücudun en önemli sistemlerinden birisidir. Tüm metabolizmayı etkileyen sindirim sisteminin bulunduğu alanda birçok organ yer alırken aynı zamanda bu organlar önemli görevlere sahiptir. Sindirim sistemiyle birlikte vücuda faydalı besinler girer. Bağırsaklar, bu besinleri içine çekerek vücudun daha dirençli ve daha enerjik olmasını sağlar, fakat geçirgen bağırsak sendromu farklı hastalıkları da beraberinde getirebilir. Bu nedenle tedavisi aksatılmamalıdır.
Geçirgen Bağırsak Sendromu Nedir?
Halk arasında sızdıran bağırsak sendromu olarak da bilinen geçirgen bağırsak sendromu; bağırsakların geçirgenliğinin artması nedeniyle kan damarlarına faydalı besinlerin yanı sıra mikropların da girmesini sağlayan bir hastalık. Bağırsakların iç yüzeylerini döşeyen hücrelerin birbirlerine bitişik kenarları arasında sıkı bileşke adı verilen bağlar bulunur.
Bu bağlar gevşediği durumda yani sıkılaşma bozulduğunda geçirgenlik artar. Bağırsakların geçirgenliğinin artması ile beraber tam olarak sindirilmeyen besinler veya mikroorganizmalar bağırsaklardan kana rahatlıkla geçebilir. Bu da farklı hastalıklara sebep olur.
Geçirgen Bağırsak Sendromu Belirtileri
Geçirgen bağırsak sendromu belirtileri arasında kabızlık, yorgunluk hissi, baş ağrısı, depresyon, besin alerjisi, cilt sorunları ve nörolojik sorunlar yer alıyor. Bununla birlikte mikropların kan dolaşımına karışması sebebiyle farklı hastalıklar da görülebiliyor.
Geçirgen Bağırsak Sendromu Neden Olur?
Bu konuda kesin bir bilgi yoktur. Ancak bazı risk faktörleri bulunuyor. Bu risk faktörleri aşağıdaki gibidir:
- Aşırı alkol tüketimi,
- Diyabet hastalığı,
- Lupus vb. Otoimmün hastalıklar,
- Allerjik hastalıklar,
- Enfeksiyon hastalıkları,
- Gastrointestinal sistem hastalıkları, (Crohn, Ülseratif Kolit gibi)
- Yetersiz beslenme,
- Yoğun stres altında kalma,
- Psikolojik sorunlar
bu sorunun oluşmasında etkili olabiliyor. Bundan dolayı dengeli beslenmek, sağlıklı bir şekilde yaşamak ve psikolojiyi korumak gerekiyor.
Geçirgen Bağırsak Sendromu Tanısı Nasıl Konur?
Geçirgen bağırsak sendromu tanısı için bir uzmana danışmak gerekir. Eğer sık sık ishal, kabızlık, hazımsızlık ve şişkinlik gibi sindirim ve boşaltım sistemi sorunları yaşanıyor ise gastroenteroloji hekimine danışmak ve gerekli tetkikleri yaptırmak önemlidir. Dışkı örneği alınarak yapılan gaita testi sıklıkla tercih edilen bir tanı yöntemidir. Gaita testi, bağırsaklardaki yararlı ve zararlı bakterilerin durumunu ölçen bir testtir. Bunun yanı sıra bağırsak bütünlüğünün araştırılması için yapılan Zonulin testi de uygulanabilmektedir. Endoskopik yöntemler ile sindirim kanalı görüntülemesi de hekimin isteyebileceği tetkikler arasındadır.
Geçirgen Bağırsak Sendromu Tedavisi
Geçirgen bağırsak sendromu tedavisi için standart bir tedavi yaklaşımı bulunmamaktadır. Çünkü tedavi şikayetlere göre ve kişiye özgü planlanmaktadır. Uygulanan tedaviler arasında ilaç tedavisi yer alırken bununla beraber kişiye ve hastalığın durumuna göre uygun beslenme programı planlanabilmektedir. Bazı besinlerin diyetten çıkarılması gerekebilmektedir. Bununla birlikte, düzenli egzersiz, uyku düzenine dikkat etmek, stresten uzak durmak, sigara ve alkol tüketiminden uzak durmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri de tedavide etkili olabilmektedir.