Genital estetik, genital organdaki deformitelerin, estetik açıdan rahatsızlık duyulan durumların cerrahi olarak düzeltilmesi ve iyileştirilmesi işlemleridir. Bu işlemler, hastaların yaşam kalitesini arttırmakla birlikte cinsel deneyimlerinin de daha tatmin edici olmasına yardımcı olmaktadır.
Kadınlar neden genital estetiğe ihtiyaç duyarlar?
Kadınlar için fiziksel görünüş cinselliklerinin da ayrılmaz bir parçasıdır. Estetiğe duyulan ihtiyaç kadınların kendine özen göstergelerinden birisidir. Çünkü estetik bir görünüm kişinin özgüvenini arttırır.
Kadılar neden genital kozmetik isterler?
Sosyal medya ve dijital reklamlar günümüzde genital kozmetik isteğinin artmasında rol oynamıştır. İlişkide yaşanan sorunlar, cinsel problemler ve fonksiyonel anatomik sorunlar kişileri genital estetiğe yönlendiren faktörlerden bazılarıdır. Genital estetik planlamasında estetik görünümün yanı sıra cinsel konfor ve fonksiyonlar da göz önünde bulundurulmalıdır.
Genital estetik ameliyatları nelerdir? Genital estetik neleri kapsar?
Kadınlarda yaş ve sosyoekonomik duruma göre uygulanan genital estetik işlemleri çeşitlilik göstermektedir. Evli ve doğum yapmış olan kadınlarda sıklıkla tercih edilen işlemleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Genital bölge gençleştirme,
- Genital bölge renk açma,
- Vajen daraltma veya sıkılaştırma,
- Laboplasti (dudak küçültme),
- Dudak dolgunlaştırma,
- Epizyo hattının düzeltilmesi
Tüm bu genital estetik işlemleri kadının cinsel konforunu ve yaşam kalitesini arttırmaya yardımcı olmaktadır.
Vajinoplasti (Vajina Estetiği)
Vajinoplasti, vajen daraltma ve sıkılaştırma işlemidir. Sık doğum yapan kadınlarda vajenin genişlemesine, tonusunun kaybına ve kasların gevşemesine sebep olabilmektedir. Bu durum cinsel yaşam kalitesini de düşürmektedir. Ayrıca bu şikayetlere idrar kesesinin sarkması ve idrar kaçırma gibi problemler de eklenebilmektedir.
Vajen daraltma işlemi genel anestezi altında uygulanmaktadır. İşlem kısa sürelidir. Ayrıca hasta işlemden sonra kısa sürede normal hayatına geri dönebilir. İdrar kesesinde sarkma ve idrar kaçırma gibi problemler de aynı seansta tedavi edilebilmektedir.
Labioplasti (Labium Estetiği, büyük ve küçük dudaklara yapılan estetik işlemleri)
Labium adı verilen dudaklar dış genital bölgeyi oluşturan labium majus (büyük dudak) ve labium minus (küçük dudak) olarak adlandırılmaktadır. Labiumlar bazen doğuştan büyük ya da asimetrik olabilmektedir. Bununla birlikte zaman içerisinde yaşa bağlı sarkmalar ve uzamalar da görülebilmektedir. Bu durum estetik açıdan kötü bir görünüme sebep olmaktadır. Özellikle mayo ve bikini giyildiğinde dışarıdan kabarık görünmesi kişileri çok fazla rahatsız etmektedir. Labioplasti bu tür estetik problemlerin düzeltilmesini sağlayan işlemdir. İşlem sonrası hasta kısa sürede günlük yaşantısına geri dönebilmektedir.
Doğum sonrası izlerin ve yırtılamaların onarılması
Doğum sonrası epizyo hattındaki yaralar ile ilgili yapılan genital estetik işlemidir. Kötü yara iyileşmeleri, düzensiz görünüm estetik olarak düzeltilebilmektedir.
Dudak dolgunlaştırma işlemleri
Yaşın ilerlemesi ile birlikte zaman içerisinde dudaklarda atrofi denilen cildin gevşemesi ve yağ dokusunun azalması durumları oluşabilmektedir. Dudak dolgunlaştırma işleminde bu bölge kişinin kendi yağ dokusu veya dolgu malzemeleri ile dolgunlaştırılabilmektedir. Bu sayede dudaklarda daha diri bir görüntü sağlanmaktadır.
Genital bölge gençleştirme
Cildin tazelenmesi ve gençleştirilmesi için PRP, mezoterapi, leke tedavisi, koyu renk giderilmesi gibi uygulamalar bulunmaktadır. Dolgu işlemlerine ek olarak kişinin ihtiyacına göre bu tür uygulamalar da yapılabilmektedir.
Sonuç olarak; kadınlarda genital estetik kişinin hem yaşam kalitesi ve konforunu hem de cinsel yaşamını olumlu yönde etkileyen işlemlerdir. İşlemler kısa sürmekte ve bununla birlikte kişi işlemlerden sonra kısa sürede günlük yaşantısına dönebilmektedir. Ancak genital estetik öncesinde hastanın şikayetleri ve beklentileri iyice anlaşılmalıdır. Sonrasında yapılacak işlemlere karar verilmeli ve hastayla tüm süreç paylaşılmalıdır.
Kadın Hastalıkarı ve Doğum
Doç. Dr. İlknur İNEGÖL