Güneş Lekelerinden Korunmanın Yolları

Güneş lekeleri, zararlı güneş ışınlarının (ultraviyole) oluşturduğu lekelerdir. Genellikle koyu tenli kişilerde görülmekle birlikte alın, yanak, üst dudak bölgesi, burun, çene, boyun ve kollar gibi güneşe maruz kalan bölgelerde ortaya çıkar. Önemli bir cilt sorunu olan güneş lekeleri, cildimizin kendini güneşten korumak için fazla miktarda salgıladığı melanin pigmentlerinin birikmesi sonucu oluşmaktadır. Melanin pigmenti, kişiden kişiye değişmektedir.

Güneş lekesi nasıl oluşur?

Güneş lekeleri, sadece uzun süreli güneş altında bulunan insanların maruz kaldığı bir rahatsızlık değildir. Günlük yaşantımızda kısa süreli maruz kaldığımız zararlı güneş ışınları da güneş lekeleri oluşumuna yol açmaktadır. Yalnızca tatilde güneşlenerek değil günlük yaşantıdaki araba kullanma, sokakta yürüme veya evin balkonunda vakit geçirme özetle kısa süreli güneşe maruz kalma ile de güneş lekeleri oluşabilmektedir.

Güneş lekesi türleri nelerdir?

Güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmak kalıcı hasarlara ve yanıklara yol açabilir. Zararlı güneş ışınlarının oluşturduğu leke çeşitleri çiller, solar lentigo (çillerden daha büyük kahverengi lekeler), melazma (kahverengi lekeler), gebelik lekeleri, bitkilere bağlı güneş lekeleri, ilaçlara bağlı güneş lekeleri olabilir.

Güneş lekelerinin zararları nelerdir?

Vücutta görülen lekeler, derinin hasar boyutunu göstermektedir. Güneş lekelerinin kötü huylu lekelere dönüşüme olasılığı bulunmaktadır. Deride var olan hasarın durumuna göre risk azalmakta veya artmaktadır. Güneş hasarlı deride erken yaşlanma ve bazı deri kanseri riskleri artma eğilimi göstermektedir.

Güneş lekelerinden korunmanın yolları nelerdir?

Güneşin zararlı ışınlarından derimizi korumak için koruyucu kremler bulunmaktadır. Güneş lekeleri, deri üzerinde ciddi hasarlar oluşturabileceği için mutlaka güneşe çıkmadan önce koruyucu kremler sürülmesi gerekir. Eğer hassas bir cilt tipiniz varsa mutlaka deriniz üzerinde oluşan lekelerin bir uzman tarafından gözlenerek krem kullanılması önerilmektedir. Güneş lekesi oluştuktan sonra bazı lekeleri geçirmek için de ayrıca kremler bulunmaktadır. Güneş lekesi olan kişilerin solaryuma girmemeleri lekelerin dağılmaması için önem taşır. Hormon ilaçları ve doğum kontrol hapları gerekmedikçe kullanılmamalıdır.

Güneş lekesi tedavisi nasıl gerçekleşmektedir?

Tedaviden önce lekenin derinliği tespit edilmelidir. Güneş lekesi tedavisinde sürülerek kullanılan leke kremleri, ağızdan alınan antioksidan haplar, lazer tedavileri ve kimyasal peelingler tek başına veya birlikte kullanılabilirler. Güneş lekeleri şikayeti olanların düzenli olarak yaz kış, güneşte kalınan süre boyunca 2 saatte bir en az 30 faktörlü güneşten koruyucu ürünler kullanmaları gerekir. Ayrıca güneşten koruyucu kullanırken bile çok fazla direk güneşe maruz kalınmamalı, gölgede durmaya özen göstermeli ve şapka, gözlük takılmalıdır. Ciddi yanık veya hasarlar için dermotoloji bölümünde inceleme yapılarak doğru tedavi türüne başlanmaktadır.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *