Güneş yanığı, derinin güneş ışınlarına uzun süre maruz kalması sonucu oluşur. Ultraviyole ışınlar (güneşin zararlı ışınları), uzun süre deri ile temasında deride kızarıklık ve kaşıntıya yol açar. Bu lezyonlar kısa zaman içerisinde deri soyulmalarına dönüşür ve güneş yanığı dediğimiz durum ortaya çıkar.
Ultraviyole ışınlarından korunma yöntemleri için; https://www.leventhastanesi.com.tr/saglik-rehberi/ultraviyole-zararli-gunes-isigi-nasil-korunuruz linkinde bulunan yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Güneş yanığı türleri nelerdir?
Güneş yanığı birinci derece ve ikinci derece olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Güneş yanıkları birinci derece yanık sınıfına girmektedir. İkinci derece yanıklar oldukça ciddi hasarlara sebebiyet vermektedir. Kontrol altına alınmadığı takdirde işlev veya doku kaybına sebebiyet verebilmektedir.
Güneş yanığı belirtileri nelerdir?
Güneş yanığı belirtileri çoğunlukla kendini kızarıklık ve kaşıntı olarak belli eder. Kızaran ve kaşınan bölge zaman içerisinde gerilebilir veya su toplayarak deride yaralar bırakabilir. Belirtiler kişiden kişiye göre değişmektedir. Güneş yanıkları bazen de kendilerini hemen belli etmeyebilir. Ciddi hasarlara yol açan güneş yanıklarının belirtileri; deride sertleşme, deride şişme(ödem), üşüme, yüksek ateş (38 derece ve yukarısı), halsizlik, hızlı nabız ve nefes alma, susuzluk hissi, gözlerin ışığa hassas hale gelmesi, mide bulantısı ve baş ağrısıdır. Eğer bu belirtiler vücudunuzda var ise mutlaka bir uzmana başvurmanız gerekmektedir.
Güneş yanığı en çok kimlerde görülür?
Güneş yanığı kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Belirtilerin değişikliğini kişinin deri hassasiyeti ve güneşe maruz kalma süresi belirlemektedir. Cildi hassas veya daha önce bir deri rahatsızlığı geçirmiş olan kişilerin güneş hassasiyeti de daha fazladır. Bu sebeple ultraviyole ışınlardan (güneşin zararlı ışınları) etkilenme süreleri de çok daha hızlı gerçekleşir.
Güneş yanıkları çoğunlukla açık tenli kişilerde görülür. Koyu renkli deriler de ise güneşe maruz kalma süresine göre güneş yanıkları görülebilmektedir. Cildi hassas bir yapıya sahip olan kişilerin yanı sıra güneş yanıkları bebeklerde de çok sık görülmektedir. Bebeklerin cilt hassasiyetleri sebebiyle güneşten yetişkin bireylere göre daha fazla korunmaları gerekmektedir. Aksi takdirde ciddi yaralanmalara sebebiyet verebilir.
Güneş yanığı tedavisi nasıl gerçekleştirilir?
Güneş yanığı belirtileri ilk fark edildiğinde nemlendirici kremler kullanılarak derideki gerginlik hafifletilebilir. Fakat derinin gerginliği zaman içerisinde azalmıyorsa yanık ikinci derece yanık sınıfına girmiş olabilir. İkinci derece yanıklarda ilk müdahale çok önemlidir. İkinci derece yanıklarda deride su toplaması, ateş gibi belirtiler görülür. Su toplaması olan güneş yanığı açık yara olarak kabul edilerek ilk etapta pansuman yapılması gerekir. Güneş yanığı bölgesinin genişliği arttıkça, vücudun göreceği hasar da artacaktır. Kronik böbrek yetmezliği, alkolizm, kalp hastalığı geçirmiş insanlarda geniş yüzeyleri kaplayan ikinci derece yanıklar damar içi yoldan serum tedavisi ile gerçekleşmektedir.