Hamilelik Döneminde Beslenme

Hamilelik döneminde annenin beslenme düzeni bebeğin sağlık durumunu ciddi anlamda etkileyen bir faktördür. Uygulanan hatalı beslenme sonucu annede ortaya çıkan Gestasyonel Diyabet*, Tip 2 diyabet veya bebekte Tip 2 diyabet gibi sonuçlara sebebiyet verebilmektedir. Bu sağlık problemleri insülin direnci, obezite, kalp ve göğüs hastalıklarını da beraberinde getirmektedir.

Gestasyonel Diyabet, günümüzde her 5 kadından 1’ini etkilemektedir. Genetik faktörlerin de bu sorunlarda payı olsa da en önemli neden hamilelikte hatalı beslenmedir. Yapılan çalışmalarda kırmızı et ve işlenmiş et ürünlerinin fazla tüketildiği diyetlerde Gestasyonel Diyabet görülme sıklığının daha fazla olduğu; meyve, sebze ve balığın daha fazla tüketildiği diyetlerde ise Gestasyonel Diyabete daha az rastlanıldığı görülmüştür.

Bu bilgiler doğrultusunda sağlıklı bir hamilelik için gerekli beslenme şekli şöyledir:

  • Yeterli miktarda meyve ve sebze tüketin. Gün içinde 3 porsiyon meyve, 3-4 porsiyon sebze tüketmeye özen gösterin.
  • Öğünlerinizin yanında çorba, bulgur-buğday-karabuğday pilavı, tam buğday makarna, tam tahıllı ekmek gibi tahıl gruplarına yer verin.
  • Haftanın en az 2 günü balık tüketin. Balık pişirirken ızgara, fırın, buğulama yöntemlerini tercih edin.
  • Haftada 1-2 gün kırmızı et tüketin. Protein ihtiyacınızı daha yoğunlukla tavuk eti, hindi eti, kuru baklagiller, yumurta ve peynirden sağlayın.
  • Kalsiyum ihtiyacını da karşılayabilmesi açısından süt ve süt ürünleri tüketimine dikkat edin. Günde 3-4 bardak süt-yoğurt tüketin.
  • Tereyağı, kuyruk yağı gibi doymuş yağ kaynaklarını çok nadir tüketin. Yemeklerinizde doymuş yağ grupları yerine  bitkisel yağları (özellikle zeytinyağı) kullanın.
  • Yemeklerinizi yaparken ızgara, fırın, sulu pişirme yöntemlerini tercih edin, kızartma yapmayın.
  • Su tüketiminize dikkat edin. Kg başına 30-35 ml olacak şekilde su ihtiyacınızı hesaplayın. Bebeğiniz için de belirlediğiniz miktara ek olarak 500 ml ekleyin. Unutmayın ki doğum sonrasında süt artırıcı ilk besin yine sudur.

ÖNEMLİ NOT: Gestasyonel Diyabet: Hamilelik döneminde ortaya çıkan ve genellikle hamilelik bitince son bulan bir diyabet türüdür. Ancak nadiren de olsa hamilelik sonrası diyabet kalıcı olabilir. Bu sebeple doğum sonrası kontrol çok önemlidir.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *