Hamilelik birtakım aşamaların olduğu zorlu bir süreçtir. Hamilelik süreçlerinin aşamalarından biri de sıklıkla karşılaşılan idrar yolu enfeksiyonlarıdır.
Hamilelik ve İdrar Yolu Enfeksiyonu
Hamilelik sürecinin başlamasından itibaren 6. hafta ile 24. hafta aralıklarında sıklıkla görülen idrar yolu enfeksiyonu, hamilelikte riski arttırır. Hamilelik sürecinde oluşan vücudun büyümesi ve oluşan baskı nedeniyle rahim direkt olarak mesanenin üstüne oturur. Uterus büyüdükçe artan ağırlığı, idrarın drenajını engelleyerek enfeksiyona neden olabilir. Enfekisyon durumu basit bir durum değildir. Tedavi edilmediği taktirde böbrek enfeksiyona sebep olabilir. Bu durum hamileliği riske sokar ve erken doğum ya da düşük doğum gibi durumlara yol açabilir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
İdrar yolu enfeksiyonu; cinsel ilişki, bağırsaktan gelen bakteriler, tekrarlayan enfeksiyonel durumlar, meternal diyabet, ortak hücreli anemi, böbrek rahatsızlıkları gibi sebeplerden kaynaklanıyor olabilir. Hamilelik durumunda oluşan idrar yolu enfeksiyonunun belirtileri arasında;
* İdrar yaparken yanma ve ağrı
* İdrarda kan veya mukus
* İdrarı tutamama hissi
* Cinsel ilişki sırasında ağrı
* Titreme, ateş, idrar kaçırma
* Kötü koku yayan idrar
gibi şikayetler bulunur.
Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?
İdrar yolu enfeksiyonları genelde antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Hamilelik durumunda ise normalde kullanılan antibiyotik mg ve kullanım zamanı değişmektedir. Hamilelik durumunda, doktorunuz 3 – 7 günlük antibiyotik tedavisi verecek olup, size ve bebeğinize zarar vermeyecektir. İlaçlı tedavi sürecine başlanması ile yaklaşık 3 gün içerisinde şikayet ettiğiniz durumlar ortadan kalkmaya başlayacaktır.
Hamileyken İdrar Yolu Enfeksiyonundan Nasıl Korunulur?
Hamilelik sürecinde idrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için dikkat edilmesi gerekenlerin en başında su içme alışkanlığı gelir. Hamilelik sürecinde günde en az 8 bardak su içilmeli ve idrar rengi koyu sarı renkte olmamalıdır. Enfeksiyonlardan uzak durmak için sürekli kan değerleri ölçtürülmeli ve C vitamini başta olmak üzere, Beta-karoten ve Çinko ihmal edilmemelidir. Bu dönemde ilişki öncesi ve sonrası idrar yapılmalı, idrar yolu enfeksiyonu için ilaç tedavisine başlandığında ilişkiye girilmemeli ve her gün iç çamaşırı değiştirilmelidir.