Sünnet, penis ucunda bulunan prepisyum denilen deri parçasının kesilerek alınmasıdır. Prepisyumun(sünnet derisi) dar olması veya daralmasına fimozis denir. Fimozis olması tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarına neden oluşturabilir. Ayrıca sünnet derisi, cinsel yolla bulaşan hastalıklar için taşıyıcı niteliğinde olabilmektedir.
Sünnet için doğru yaş kaçtır?
Sünnet her yaşta yapılabilen bir operasyondur. Fakat tıbbi açıdan bakıldığında 2 – 5 yaş aralığında önerilmemektedir. Bu dönemde yaptırılan sünnetin çocuğun gelişim evresinde psikolojik bozukluklara yol açabileceği bilinmektedir. Bu yüzden tıbbi açıdan hemen müdahale edilmesi gereken bir durum yoksa sünnetin ya 5 yaş üstü bilinçli bir yaşta, ya da 2 yaş altında yapılması uygun görülmektedir. 6 aydan daha büyük çocuklarda sünneti çocuk için travma haline dönüştürmeden, korku yaşamasına izin vermeden sedasyon denilen hafif genel anestezi altında yapmak uygun olcaktır. 6 aydan daha küçük çocuklarda ve yenidoğan döneminde lokal anestezi ile yapılması tercih edilebilir. Cerrahi başarı ve yara iyileşme süreci açısından yaşın herhangi bir önemi yoktur.
Yenidoğan sünneti
Sünnet her yaşta gerçekleştirilebilen bir operasyondur. Cerrahi başarı ve yaranın iyileşme süreci açısından yaşın herhangi bir önemi yoktur. Psikolojik etkenler açısından bakıldığında yenidoğan sünneti en sık önerilen operasyondur. Cerrahi ve psikolojik komplikasyon görülme ihtimali çok daha azdır. Hücre yenileme üretme ve gelişme kapasitesinin en yüksek olduğu dönem olduğu için sağlıklı bebeklerde yapılan yenidoğan sünneti çok daha hızlı bir şekilde iyileşme gösterebilir.
Sünnet operasyonu nasıl gerçekleşir?
Sünnet operasyonu lokal anestezi ya da sedasyon denilen genel anestezi yöntemi ile yapılmaktadır. İlk aşamada penisin hissizliği ve cerrahi bölgenin temizliği sağlanmaktadır. Alınacak olan sünnet derisinin(prepisyum) penis başına olan yapışıklıkları açılarak kesme hattı belirlenmektedir. Makas ya da bistüriyle penis ucunu kapatan deri katlantısı kesilerek alınmaktadır. Kendisi eriyen ince ipliklerle ya da bipolar koterle sadece kanama bölgesinin kapanmasını sağlayacak şekilde kanamalar kontrol altına alınır. Eriyen ince ipliklerle atılan dikişlerle hem kanamanın kontrol altına alınması hem yara dudaklarının nizami olarak birbirine yaklaşıması sağlanarak kontrollü, düzgün ve daha hızlı iyileşme sağlanabilir. Sünnet operasyonunda çok yaygın olmamakla beraber sünnet klambi veya çan denen bazı cihazlar da kullanılabilmektedir. Bu cihazlar dikişe gerek kalmadan cerrahi işlemin halledilebilmesini sağlamaktadır. Fakat cihazlar ile yapılan operasyonda cihaz bölgenin durumuna göre birkaç gün peniste takılı kalmaktadır.
Sünnet operasyonu sonrasında sargı gerekmeyebileceği gibi erken dönem ödem ve kanamanın tamponize edilmesi amacıyla ufak bir sargı beziyle bölge korunabilmektedir. 24 saat sonra sargı bezi alınır. Tekrar sargı gerektiren bir durum yoksa açık bırakılır. 3.günden itibaren banyo yaptırılmaktadır. Özellikle ilk 2-3gün İdrar yapılırken ve yara bölgesinde hissedilebilen yanma acıma hissi olabilir. Rutin kullanım gerekmemekle birlikte ilk 2-3 gün ağrı kesici kullanılabilir.