Havuz Enfeksiyonlarına Dikkat

Sıcak yaz günlerinde serinlemek için denizin yanı sıra havuzlar da tercih edilebiliyor. Kirli ya da fazla klorlu olan havuzlar ise özellikle kadınlar ve çocuklar için tehlike saçıyor.

Havuzdan Kapılan Hastalıklar Nelerdir?

Havuzun temizliği için klor kaynaklı dezenfektanlar kullanılmaktadır. Kirli havuzların yanı sıra aşırı klor içeren havuzlar da kadınlarda vajinal enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Klor vajinal bölgede bulunan doğal ve yararlı bakterilerin ölmesine, bunun sonucunda da mantar gibi organizmaların üremesine sebep olmaktadır. Bunun sonucunda ise enfeksiyonlar oluşabilmektedir. Havuzlar vajinal enfeksiyonların yanı sıra idrar yolu enfeksiyonlarını da tetikleyebilmektedir. Havuz sonrasında idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, akıntı, kasık ağrısı ve kaşıntı gibi belirtiler enfeksiyon kapıldığına işaret etmektedir.

Havuzlarda kapılan enfeksiyonlardan birisi de sindirim sistemi enfeksiyonlarıdır. Rotavirüs, Hepatit A, Dizanteri, Tifo gibi çeşitli virüs ve bakteriler havuz sularında uzun süre canlı kalabilmektedir. Bu virüsler havuzlardan su yutulması ile yayılabilmekte başta ishal olmak üzere çeşitli sağlık problemleri oluşabilmektedir.

Havuzların kirli ya da fazla klorlu olması özellikle hassas yapılı ciltlerde tahrişe ve deri enfeksiyonlarına sebep olabilmektedir. Özellikle mantar gibi deri hastalıkları çok hızlı yayılabilmektedir.

Havuzda yüzerken kulağa su kaçması dış kulak iltihaplanmasına sebep olabilmektedir. Ayrıca dalma sırasında burundan giren su sinüslere ulaşarak sinüzite neden olabilmektedir.

Havuzlardan bulaşan diğer enfeksiyonlar ise göz ile ilgili olabilmektedir. Bakteri ya da klora bağlı olarak gözlerde konjonktivit gelişebilmektedir. Bu durum çapaklanma, kızarıklık, şiddetli ağrı gibi belirtiler ile kendini göstermektedir.

Havuz Enfeksiyonlarından Nasıl Korunabiliriz?

-Öncelikle imkânınız varsa havuz yerine deniz tercih edilmelidir.

-Aşırı kalabalık olduğu zamanlarda havuza girilmesi daha tehlikeli olacaktır. Bakteri ve mikropların aşırı kalabalık havuzlarda olma ihtimali daha fazladır.

-Klor seviyesi uygun olan ve temiz olan havuzları tercih etmeye özen gösterilmelidir.

-Havuzda 30-40 dakikadan uzun süre durulmamalıdır.

-Havuzdan sonra hemen duş almaya ve vücudu klorlu sudan arındırmaya özen gösterilmelidir.

-Vajinal bölge nemli bırakılmamalıdır.

-Yedek mayo veya bikini bulundurulmalı, ıslak mayo ile uzun süre kalınmamalıdır.

-Havuzda su yutmamaya özen gösterilmelidir.

-Antiseptik solüsyonların ve bonelerin kullanıldığı havuzları kullanmaya dikkat edilmelidir.

-Kulakları korumak için kulak tıkacı kullanılabilir. Kulağa su kaçmışsa su hemen çıkarılmaya çalışılmalı, ayrıca sudan çıkınca kulaklar havlu yardımı ile kurulanmalıdır.

-Gözleri ve burnu korumak için burnu kapatan deniz gözlüğü kullanılabilir.

-2 yaşından küçük çocukların ortak kullanımdaki havuzlara sokulmaması gerekir. Su yutarak enfeksiyon kapma riski küçük çocuklarda daha yüksektir.

-Havuza girebilecek yaştaki çocuklara ebeveynler ağzını ve burnunu kapatması konusunda eğitim vermelidir. Virüsler en çok ağız ve burun kanallarından bulaşmaktadır.

-Enfeksiyon belirtileri fark edilirse hemen sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *