Yaz sıcakları ile birlikte tatil mevsimi de başladı. Tatilde serinlemek için sıklıkla tercih edilen havuzlar göz sağlığını tehdit etmektedir. Havuzların neden olduğu göz enfeksiyonlarından korunmak için mutlaka önlem alınması gerekmektedir. Uzmanlar enfeksiyonların havuzdaki klor miktarının azalması ile bulaşabileceği, bununla birlikte kullanılan fazla miktardaki klor ve kimyasalların da göz sağlığı için tehdit oluşturabileceği konusunda uyarmaktadır.
İyi dezenfekte edilmemiş havuz sularından virüs, bakteri ve parazitlerin neden olduğu göz hastalıklarının başında konjonktivit gelmektedir. Konjonktivit temiz olmayan sular nedeniyle oluşabileceği gibi fazla kimyasal maddeye maruz kalınması durumunda da oluşabilmektedir. Bu nedenle havuz suyunun klor miktarı da oldukça önemlidir.
Konjonktivit Nedir?
Konjonktivit, gözün yüzeyinde bulunan konjonktiva olarak tanımlanan zarın iltihaplanmasıdır. Bakteriyel, alerjik ve viral olarak kendini gösterebilmektedir. Konjonktiva olarak da tanımlanan göz zarı iltihabından korunmak için toplu yaşam alanlarında azami özen gösterilmelidir. Özellikle yaz aylarında yeterli hijyen sağlanamayan havuzlardan enfeksiyon bulaşabilmektedir.
Konjonktivit Belirtileri
Konjonktivit, gözün dış ve iç yüzeyinde kızarık görüntü ile kendini gösterebilmektedir. Bunun yanı sıra;
- Şiddetli kaşıntı,
- Gözde yanma hissi,
- Göz kapaklarında şişlik
gibi belirtiler gösterebilmektedir. Konjonktivit belirtileri yaşayan hasta mutlaka göz doktoruna görünmelidir.
Alerjik Reaksiyonlar
Havuz suları konjonktivitin yanı sıra alerjik reaksiyonlara da sebep olabilmektedir. Genellikle alerjik reaksiyonlar klora bağlı olarak oluşabilmektedir. Bu nedenle alerjik bünyesi olan kişilerin havuza girerken deniz gözlüğü takması önemlidir.
Kornea İltihabı
Kornea iltihabı virüs ve bakterilerin gözün kornea kısmına yerleşmesi ile oluşmaktadır. Şiddetli batma ve ağrıya sebep olan kornea iltihabı görmeyi azaltabilmekte bununla birlikte kalıcı görme kaybına bile sebep olabilmektedir. Bu nedenle tedavisi aksatılmamalıdır.
Havuza Girmeden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Havuz sebebi ile oluşan göz enfeksiyonlarından korunmak için çeşitli önlemler alınabilir. Bunlar aşağıdaki gibidir:
- Havuz suyu berrak olmalıdır. Kirli olduğundan şüphe edilen havuza girmekten kaçınılmalıdır.
- Havuz suyunun gerektiği şekilde temizlendiğinden ve yeterli miktarda klorlama yapıldığından emin olunmalıdır. Ancak buna rağmen kalabalık havuzlarda gün içinde suyun kısa sürede kirlenebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
- Havuz suları uygun şekilde temizlense dahi enfeksiyon riski taşımaktadır. Bu nedenle deniz gözlüğü ile havuza girilmelidir.
- Kontakt lens kullanan kişiler lens ile havuza girmemelidir. Kontakt lens kullananların ve lens ile havuza girenlerin enfeksiyon kapma riski daha fazladır.
- Havuzdan çıktıktan sonra duş alınmalıdır. Ayrıca havuza girilmeden önce de duş alınması zorunlu olan havuzlar daha güvenlidir.